22 април, 2024

Този път в рубриката #DailyRoutine ви представяме Вероника Христозова. Тя е iOS Developer в Adastra Bulgaria. Daily Routine е рубриката, в която ще научите как минава денят на IT специалистите.

Как започва работният ти ден?
Работният ми ден обикновено започва с чаша горещо кафе и подготовка за daily standup среща. Редките случаи, в които закъснявам, бързам и съответно забравям по нещо вкъщи, са забавни, но пък ме събуждат също толкова добре и ме изпълват с енергия.

С какви проекти се занимаваш?
Чувствам се късметлийка предвид видовете и броя проекти, които компанията, в която работя, ми предлага. Не само проектите, но и екипите, с които кооперирам. Отделно имам няколко side проекта, с които експериментирам. Например server-side swift with Kitura & Kitura-CouchDB. Нещо, с което се гордея е open-sourced swift library, която аз и един колега разработихме. Към момента библиотеката има над 1700 тегления чрез CocoApods.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?
Накратко – OCD в пълна сила. Обичам бюрото ми да е подредено и всичко да е симетрично/паралелно поставено. Ще издам само една тайна – не мога да кажа същото за локера/шкафа до бюрото.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научилa?
C++, Swift, CSS, HTML, JavaScript, Ruby. Някои от тях съм изучaвала в гимназията, в университета, сама вкъщи и онлайн курсове. Всъщност започнах да се занимавам с iOS още в университета. Записах избираема дисциплина “Мобилни приложения” във ФМИ към СУ. Междувременно се занимавах и с iOS online курс и лекции от Stanford University.

Какво четеш за разпускане?
The Verge, Medium, Reddit. Като литература обожавам Роалд Дал и романите му.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?
Смятам, че съм специалист в концентрацията и изолирането на вредните шумове още от малка. Много често докато работя слушам различни podcasts, което според мен ми помага да бъда по-концентрирана.

Имаш ли интерес към даден спорт?
Посещавам различни йога класове през седмицата, старая се да ходя на фитнес уикенда. През зимата задължително карам сноуборд.

С какъв сет работиш в момента?
Macbook Pro 13-inch, 2017 & Macbook Pro 15-inch, 2013

Magic mouse, magic keyboard

Bose QC35

Additional monitors

Тагове: , , , , , , , , ,