25 април, 2024

Пловдив ще е домакин на годишното събитие на Българската асоциация по аутсорсинг, в което експерти от цял свят се включват в програмата. Община Пловдив активно участва в подготовката. Стефан Стоянов е заместник-кмет по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” в Община Пловдив. Той отговори на няколко въпроса за DevStyleR.

На какво се дължи успехът на аутсорсинга, който е една от основните сили за българската икономика?
IT и аутсорсинг индустриите формират близо 5% от БВП на страната, един много сериозен резултат, като се има предвид че този бизнес започна да се развива динамично преди не повече от 20 години. Същевременно това се прави с около 60 хил. души заети в двата сектора или под 2% от заетите въобще. Т.е. това са бизнеси с по-висока добавена стойност от средната, предимно експортно ориентирани, които наемат основно млади хора между 20 и 30 години. Очевидно е, че младите хора в България са талантливи и трудолюбиви, освен това се справят добре в международна среда. Другият ключов фактор за успеха на тези индустрии е Европейският съюз. Това че България е част от най-големия политически и икономически съюз в света е много важно и като цяло помага много на икономиката.

Кои са световните компании, които работят с Община Пловдив?
По наши оценки в града вече има над 80 IT и аутсорсинг компании, в които работят над 6000 души. Пазарът се удвои последните 5 години и това много ни радва, като динамиката се запазва висока. Вече имаме много чужди компании които влизат в България през Пловдив. Те не са сред най-големите, но и това ще стане. Потенциалът за растеж е наличен и очакваме още 100% ръст следващите 5-6 години.

С какво Пловдив е привлекателна аутсорсинг дестинация за технологичните компании?
Наличието на много млади хора и развитието на града е водещо, както и близостта със София. Относително слабата конкуренция от страна на сектор услуги, което е казус например в София. Със сигурност и положителният имидж на града и комбинацията с това, че е добро място за живеене.

Какво предлага Пловдив за стартиращи компании? Какво Ви е мнението за условията в България?
Новите инвеститори получават голяма логистична подкрепа от отдела за Бизнес развитие на община Пловдив. Имаме екип от експерти които работят само с потенциални инвеститори. Всяка година правим специализирани проучвания, които предоставяме на компаниите, които много им помагат да се ориентират в България и в региона. Реално сме с всеки инвеститор от стартиране на проучването, до наемането на хора. Този модел на работа много помага на компаниите да вземат решение и да са по-сигурни в бъдещата си инвестиция.

 

Тагове: , , , , , , , , , ,