25 април, 2024

Георги Янчев и Николай Богданов са част Sofia Riders. Георги е част от общността на мотористите и спомага за организирането на разнообразни инициативи. Николай, който се занимава и с програмиране, подкрепя дейността на групата от самото начало. Прочетете какво означава за тях тръпката от моторите и дали тя има нещо общо с програмирането.  

Как и кога се сформира Sofia Riders?  

Георги Янчев:

На 23 юли Sofia Riders отпразнува своя трети рожден ден от сформирането на групата. Когато започвахме бяхме няколко души, които искаха да избегнат ежедневното звънене по телефони и досадно организиране на каране. Затова решихме да направим една Фейсбук група. Започнахме да се събираме вечер, да се срещаме и да караме заедно мотори, като през уикендите си определяхме различни дестинации. В процес на самите карания започнаха да се събират все повече хора, както и други, които проявяваха интерес да се включат към нас. Така групата стана мястото, на което те можеха да разберат къде ще бъде следващото ни каране. Това, което предстои до края на годината са нашите традиционни седмични карания, Newbie Ride, нощното каране.

Николай Богданов:

Аз съм част от организацията на Sofia Riders от самото начало на общността. Запален съм по моторите от малък, тогава ме возеха за първи път на мотор и усещането, тръпката, изключително ми харесаха.  Впоследствие си купих мотор и започнах да карам, да изграждам и развивам техника за управление, която е комбинация от много знания, практика и това да не те е страх.

Страстта към моторите е строго индивидуална за всеки човек – трябва да те влече, трябва да не се страхуваш. Като всеки спорт, той изисква определена дисциплина, внимание и спазване на закони. Когато си на пътя, трябва да разчиташ единствено на самия себе си, за да се пазиш.

Колко души сте днес и какви са инициативите, които организирате?

Георги Янчев:

За три години се разраснахме значително и вече сме над 15 000 души. Със самото увеличаване на хората в групата започнаха да идват и различни идеи, извън тематиката на карането – организация на благотворителни каузи, събиране на дарения за подпомагане на домове за деца, лишени от родителска грижа, септемврийското нощно каране в памет на загиналите мотористи, коледното ни благотворително каране и други. Гордеем се с всички наши благотворителни инициативи, които се осъществяват с помощта на групата “Да дарим усмивка” и д-р Асен Цеков.

Защо смятате, че мотористите имат нужда от общност като Sofia Riders?

Георги Янчев:

Sofia Riders като общност се стреми да не бъде мото клуб, в който членуват точно определен брой хора, а нещо по-различно. Ние желаем да обединим свободните мотористи, които не желаят да се асоциират с клубове. Идеята е да  предоставим на тези хора възможност да се включват в нашите карания, когато имат желание, без да се ангажират с членски внос или задължения.

По Ваши наблюдения сред Вас има ли мотористи, работещи в IT сферата?

Георги Янчев:

По мои наблюдения в Sofia Riders има много програмисти и хора, работещи в IT сферата. Според мен нашият спорт е подходящ за тях, тъй като специалистите обикновено прекарват по-голямата част от ежедневието си пред компютъра в офиса. Карането с приятели сред природата може да повлияе положително на ежедневието, не само на тях, но и за всеки. Нашата общност е подходяща за всеки, който обича моторите и иска да разпусне от работната седмица.

По принцип всеки моторист иска да притежава най-новия модел мотор и най-добрата и качествена екипировка, което понякога може да струва много. За никого не е тайна, че трудът в технологичния сектор се заплаща доста високо, затова аз подкрепям всички дивелъпъри, които работят в тази сфера и решават да инвестират част от доходите си не просто в самото забавление, но и в своята сигурност и качество. Един хубав екип, една добра каска, могат да бъдат решаващи при евентуален инцидент.

Николай, какво Ви влече към високите скорости? Има ли нещо общо между програмирането и моторите?

Николай Богданов:

Карам мотор вече повече от 10 години, а днес се занимавам с ИТ. Моето хоби е коренно различно от програмирането и мисля, че това всъщност е най-големият плюс, защото мога да се откъсна от работата и от ИТ средата. Все пак работата на дивелъпъра изисква постоянна ангажираност и мислене, а моторите са едно разнообразие. И все пак, ако се замислим, можем да открием определени общи черти между програмирането и карането на мотори, защото и двете неща изискват доста мислене, изискват влагане на логическо разсъждение, усещане как нещата трябва да се случват. Програмирането е строго базирано на логика и можем да го разпознаем във всяко едно нещо.

Какви са технологичните трендове при моторите?

Георги Янчев:

В моторните спортове нещата се развиват много бързо, всяка една фирма за мотори и екипировки изкарва постоянно нови и подобрени модели и върви в крак с технологичното развитие на света. И все пак е важно да инвестираме най-вече в добра и сигурна екипировка – по-скъпите Alpinestars и Dainese и правилните ръкавици могат да спасят човешки живот. Както в IT средата, така и при нас, си има определени доказани марки с много високо ниво на качество. Моят призив е всеки, който има възможност, да не пести от качество.

Най-разпространеното нещо, разбира се, са GoPro-тата, които могат да бъдат много голямо предимство при потенциален конфликт, както и моделите, които могат да начертаят и проследят маршрут, средна скорост и сравнителна характеристика. По-новите машини пък имат допълнително монтирани сензори, обозначаващи наклона на мотор, вградени хронометри, както и устройства, които се монтират на мотора.

Николай Богданов:

Относно сигурността по пътищата – TCS (Tracktion Control System) и ABS  са технологиите, които навлизат през последните години при по-новите мотори. Tracktion помага при неправилно хлъзгане на гумите на мотора, предотвратява загубата на триене, правилно намаляване на газта и т.н. Антиблокиращата система (ABS) пък запазва контрол над управляемостта на возилото.

Наскоро си поръчахме и Intercom-и, с които можем да си комуникираме лесно. Те се интегрират в каската, приемат не само радиовълните, които са ограничени до определени километри, но и осъществяват комуникация чрез bluetooth на телефона. Друга иновация, за която знам, че продължава да се разработва, са каските със задно виждане, автоматично задействане на мигач при наклон и т.н.Това са по-важните технологии в спорта, които могат да помогнат при придвижване.

Модерните технологии и иновациите в бранша измениха облика на спорта. Все пак минаха доста години от появата на първите возила, които са далеч по-различни от днешните модели.

Екипът на DevStyler благодари на Георги и Николай за отделеното време. Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , ,