27 септември, 2023

С интереса към специалистите растат и възможности за развитие и обучение. За създаването на образователна програма Jump to IT поговорихме с Петър Торнев, Technology Delivery Lead Senior Manager в Accenture Bulgaria, Димитър Георгиев, Training Manager и Senior Consultant в ITCE, и Борислава Владимирова, Corporate Citizenship Lead в Accenture Bulgaria.  

Споделете ни как възникна идеята за създаването на програмата. Имали ли сте подобни проекти преди и какви са вашите впечатления от тях?

Петър Торнев, Technology Delivery Lead Senior Manager в Accenture Bulgaria:

Имах подобна идея от доста време насам, която произлезe от факта, че цифровите технологии оказват все по-силно влияние всеки ден, а в ИТ сферата има непрестанно недостиг на кадри. Освен това виждах, че има много хора, които искат да навлязат в IT сферата, но не знаят как. Само IT кадри от университетите не са достатъчни, за да се подхранва IT бизнеса в България. Въпроса беше как тези не IT специалисти могат да се преквалифицират, да навлязат и да се интегрират успешно в такава динамична среда като ИТ бизнеса

Затова поговорих с моята колежка Борислава, как може да създадем програма кaто част от социалната отговорност на Accenture. В процеса на работа сключихме и партньорство с ITCE. Те не просто прегърнаха идеята, а се оказа, че споделяме и единна визия какво точно трябва да представлява една такава програма, а и техните ценности като компания са много близки до нашите. За нас това беше изключително важно. Целият екип се труди много, в продължение на няколко месеца. Бяхме се съсредоточили във всеки един детайл, как точно да структурираме програмата, какъв тип обучения да има, какви модули да се включат и т.н. Програмата е доста обширна и не е просто обучение на QA специалисти, а е много повече.

До този момент не сме реализирали подобни проекти в България, но за сметка на това направихме една изключително иновативна програма с голямо бъдеще.

Димитър Георгиев, Training Manager и Senior Consultant в ITCE

От наша страна протекоха много дискусии по отношение на нашата социална отговорност в ITCE. Имахме амбиции да реализираме такъв проект в точното време се появиха Accenture, с които да работим заедно и за напред.

Каква е главната цел на Jump to IT и възможностите, които предлага?

Петър Торнев, Technology Delivery Lead Senior Manager в Accenture Bulgaria:

IT бизнесът в България изключително много страда от липса на кадри. От там дойде и въпросът как можем да помогнем. Основната цел на програмата е да преквалифицираме не IT специалисти в такива, като по този начин ще ги пренасочим в IT бизнеса. Има много хора които имат желание да работят в ИТ сферата, но или нямат IT образование или не знаят как точно биха могли да започнат работа в IT сферата.

Чрез програмата ще дадем възможност на участниците да придобият нови умения и чрез тях да си намерят и по-добра работа. Другата цел на Jump to IT е не само да подготвим технически кадрите, а и да направим така, че тези хора да се интегрират по-лесно в IT средата. Затова и програмата обхваща и различни от техническите обучения, които ще бъдат проведени от изключителни специалисти.

Защо решихте да се съсредоточите върху подготовката на Quality Assurance специалисти?

Димитър Георгиев, Training Manager и Senior Consultant в ITCE

Избрахме QA, защото това е един от най-достъпните и бързи начини да влезеш в IT сферата. Програмата е насочена към изграждането на Junior Quality Assurance специалисти, но след това много бързо може да се доусъвършенстваш и да се потопиш в IT средата. Тази позиция е много благодатна за хората, които не са се занимавали с нещо, свързано с IT. В момента има огромен глад за програмисти. Сега, когато кажеш IT специалист, всеки разбира програмист. За програмисти се изискват съвсем други умения, но Jump To IT дава много добра основа на участниците, която те могат да развият в бъдеще според мотивацията си.

Какви технологични познания ще придобие всеки участник, включил се в проекта?

Димитър Георгиев, Training Manager и Senior Consultant в ITCE:

Това е една от основните отличителни черти на нашата програма, тъй като ние ще работим с тях за придобиване на технологични умения в областта на Quality Assurance, SQL, HTML, уеб услуги и др. Ще обърнем и специално внимание на работните умения на хората, свързани с това да могат да реализират техническите умения на работното място. Включваме познания в областта на Microsoft Office, бизнес умения и комуникацията, адаптивност, емоционална интелигентност, управление на времето, решаване на конфликти. Целим да повишим като цяло тяхната компютърна грамотност и въобще ориентация в динамична среда. Така че ние сме подбрали букет от обучения и целим да подпомогнем кариерната трансформация на участниците – както на технологично ниво, така и работно ниво. Крайният резултат, към който се стремим, е да имаме конкурентни на пазара на труда специалисти.

Петър Торнев, Technology Delivery Lead Senior Manager в Accenture Bulgaria:

Програмата е иновативна, защото предлага интегриран подход комбинирайки технически и нетехнически умения. Ние като работодател, често взимаме млади специалисти и виждаме, че при тях понякога е проблем това, че не подготвени достатъчно добре за средата, в която искат да работят.

Освен това програмата стъпва и на т.нар. принцип на личния контакт. Участниците ще се чувстват в сигурна среда и ще работят с различни ментори. Ще има допълнителни игри и обучения, които също ще се организират по време на програмата. След обучението участниците ще имат увереността да си изберат компанията, в която те биха искали да работят в бъдеще. Там където те биха се чувствали най-добре. Ние не обучаваме кадри, които задължително да бъдат наети от ITCE или от Accenture. Целта на програмата е да пoдпомогнем на ИТ бизнеса като преквалифицираме не IT специалисти.

Как нашите читатели могат да се включат? Участието безплатно ли е?

Димитър Георгиев, Training Manager и Senior Consultant в ITCE:

Разработихме система, през която кандидатите могат да се включат в програмата. Обучението е спонсорирано от Accenture и ITCE. Има символична административна такса, която се заплаща на два пъти: преди започване на програмата и в края. По този начин се улесняват финансово и самите участници.  Всеки, който отговаря на нашите базови изисквания, би могъл да кандидатства. Изискваме от кандидатите само тяхната лична и вътрешна мотивация, за да направят тази промяна – просто едно CV, едно мотивационно писмо и средно ниво на английски език.

Борислава Владимирова, Corporate Citizenship Lead в Accenture Bulgaria:

Програмата таргетира всички, които са завършили висше образование, не в IT сферата. Всички, които са безработни в момента. Студенти, които са последна година или в друга специалност извън IT технологиите. Много добри лектори ще водят сесиите, модулите, така че това е една чудесна възможност. Най-добрите кандидати ще имат възможност за стаж в Accenture. Програмата ще бъде от 18 до 21ч., следобед, което означава, че дори да работите, ще имате възможност да се включите и да бъде част от програмата.

Петър Торнев, Technology Delivery Lead Senior Manager в Accenture Bulgaria:

Щастливи сме да съобщим, че всички места бяха заети за по-малко от 4 дни. Сега целта ни е да подобрим и осъществим програмата отново в следващите няколко месеца. Когато сме готови ще го съобщим официално, за да могат всички желаещи да кандидатстват.

 

Защо наличието на Jump to IT е важно и как то ще помогне за развитието на кадри в IT сферата?

Петър Торнев, Technology Delivery Lead Senior Manager в Accenture Bulgaria:

Ние ще се погрижим за целия комплекс от умения, които са необходими, за да могат участниците да се включат качествено и успешно в един екип. В нашите офиси по цял свят има служители без значение на каква възраст, които след  подобна преквалификация успешно работят, развиват и израстват в компанията. Не виждам причина защо това да не започва да се случва и в България. Така ще се помогне на много хора да си повишат уменията, стандарта, увереността, самочувствието и др. Ще се помогне на IT сферата и ще се появят много повече възможности за развитие.

Тагове: , , , , , , , , ,