21 юни, 2024

Virgin Galactic се приближава все повече до идеята за изпращане на хора в космоса, но и преди се говореше за подобни мечти. Световноизвестният предприемач Ричард Брансън вярва, че чрез неговата компания Virgin е “на прага” да изпълни мечтата си да стигне до космоса, която желае през последните 14 години.

Осъществяването на курс до космоса не е лесно начинание, дори тестовият полет на Брансън се разбива в пустинята Мохаве през 2014 г., убивайки един пилот и сериозно наранявайки друг. През май серия от успешни изпитателни полети поставиха Virgin Galactic отново на път – но може ли наистина да стигне до космоса преди края на годината?

Твърденията на Брансън не трябва да се вземат насериозно. Той направи подобни изявления за Virgin Galactic и сгреши отново. През 2007 г. той вярваше, че неговият космически кораб ще направи първия си полет в рамките на 18 месеца. През октомври миналата година той отново предложи, че космическият полет е близо до излитане. След 14 години и един катастрофален провал, има причина да сме скептични за всичко това.

Virgin Galactic е основана през 2004 г. като първата в света търговска космическа линия. От самото начало около 800 клиенти са се записали и са платили, за да отидат в космоса на много добра цена от 250000 долара билет за връщане.

Имаше време, в което Virgin Galactic бе единствената компания, която се опитва да изпрати хора извън планетата, но Blue Origin, която е собственост на Джеф Безос, изпрати ракетата си “Нова Шепърд” на 18 юли. Кой ще бъде първият, който ще изпрати (много богати) хора в космоса?

Източник: cnet

Тагове: , , , , ,