19 юни, 2024

През 2008 година в главата на Владимир Василев се заражда идеята за университетски клуб за разработка на проекти с отворен код с цел студентите от рано да се замесват в по-практични и полезни за общността занимания. По стечение на обстоятелствата Владимир посещава виенския хакерспейс Metalab, който го вдъхновява да пренесе концепцията в София, и по-конкретно във ФМИ на СУ.

Срещнахме се с Венцислав Атанасов и Ивайло Марков в init Lab, които от години са част от пространството. Венцислав се занимава с web и open source проекти, и е член на хакерското пространство от 2014, а Ивайло е системен администратор по професия и член на init Lab от 2015.

Какво всъщност е init Lab?

Венцислав: init Lab е помещение със свободен достъп, което се използва от хората по различни начини. Някои го ползват за място за работа с клиенти дистанционно. Други го използват, за да играят компютърни игри. Мястото предоставя достъп до техника, достъп до инструменти и физически достъп. Влизането в помещението става чрез електронна система за отключване и отваряне на вратата. Така всички доверени членове могат да ползват мястото.

Какви хора ви посещават? Идват ли истински хакери?

Венцислав: Самата дума “хакер” придоби малко негативно значение. Реално хакер от английски идва от hack, което означава “променям, модифицирам”, а не е свързано със злонамерени действия. Ако ползваме английската терминология, може да се каже, че сме хакери, защото взимаме някакъв софтуер или хардуер, за да го подобрим или за да извлечен някаква полза от него. Но без да нарушаваме идеите и правилата на тези, които са го създали.

Като цяло, хората тук творим. Дали ще са проекти, дали ще са физически обекти, които произвеждаме, отпечатваме, сглобяваме, заваряваме, запояваме и т.н. Хората основно са от IT сферата – програмисти, системни администратори, QA. Това не означава, че това е ограничението. При нас могат да дойдат хора, които се занимават с всякакви области и да научат нещо ново, ако им е интересно.

Какъв е бизнес планът на init Lab? Какво прави Управителният съвет?

Ивайло: Бизнес план, да речем, че е малко силно казано, но Лабът се издържа от членския внос. Не е задължително човек да бъде наш член, за да бъде част от общността и да ползва помещенията, но се радваме на всеки, който реши да ни помогне.

Организират се курсове в Лаба. Всеки уикенд има курс по електроника, а преди време имаше курс по системна администрация. За да се посещавате курсовете трябва да бъдете член на Лаба. За останалите важи такса, определена от провеждащия курса. Част от таксите отиват за поддръжката на помещението. В Управителния съвет обсъждаме настоящи проблеми като проблемите със сградата, както и предложения за по-сериозни промени или дейности, които включват повече разходи.

Кои са последните интересни проекти, които сте сглобявали?
Венцислав: Последно правихме Ардуинов ден, който всъщност е официален ивент от създателите на Arduinо и се провежда в над 500 града в света на една и съща дата. Идеята е хората да се научат да работят с тези контролери, да разберат как могат да си запишат техен софтуер и как могат да си направят проект с тези готови библиотеки и компоненти.

Преди време организирах един уъркшоп, в който хората се научиха как да си сглобят от нищото wifi термометри, които ще могат да местят и да се изпращат данни към централно място. Също така ние си работим  вътрешно по неща, които ни трябват за Лаба. Правим различни устройства и след това ги ползваме в процеса на работа.

Ивайло: Понеже започнахме да се занимаваме с електронни проекти, решихме, че няма да е зле да имаме едно регулируемо захранване, което да ползваме за разни експериментални цели. Един добър човек, Недко, ни подари платката за него, взехме допълнително компонентите и малко по малко го сглобихме и тествахме. Изцяло от материали, намерени в Лаба, се сглоби една много интересна дървена кутия. Добавихме и различни защити, така че при много голямо желание човек да не може да го изгори. Имаме си 3D принтер. Той е стандартен, който работи с разтопяване на филамент. Не може да се похвали с кой знае каква прецизност, но за нашите цели, отпечатване на разни дребни елементи, върши работа.

Как целите да развиетe init Lab?

Ивайло: Искаме да привлечем повече членове, разбира се. Като за целта трябва да организираме повече и по-интересни събития, като ще бъдат основно на техническа тематика. Организирали сме клубове, курсове и какво ли още не.

Венцислав: Аз лично бих наблегнал и на повече gaming събития, защото хората харесват все още компютърни игри и това е бърз начин да се събере някаква общност. Идеята ни е да се съберем повече хора, които да харесват начина и формата на мястото. И да идват по-често. Това е къмюнити – хора, които често се виждат и могат да обсъдят някакви теми, могат да решат заедно някакви проблеми и в крайна сметка да се получи хубав и полезен продукт.

Как се справяте с времето? Колко време отделяте за Лаба?

Ивайло: Не мога да кажа колко точно време отделям, но вечер след работа и почти всеки уикенд идвам тук. Понеже смятам, че е хубаво и важно да има такова място в София. Затова намирам начин да се занимавам с това.

Венцислав: Някои хора вече имат жени, деца, семейства и успяват да отделят време да си свършат проекти. Опитваме се да намерим този баланс. Когато ни се получи да имаме време, стават хубави неща. Организираме готини събития и събирания. В четвъртък правим “Лабърско нещоправене”. Казва се така, защото не е свързано с нещо конкретно, а всеки се занимава с произволни идеи. Това е плюсът. Всеки може да си съобрази времето и да посещава Лаба, когато пожелае. Аз се занимавам с фрийленс и затова често съм там.

Какви други места по света има, които са подобни на вашето хакерско пространство? Какви са разликите, които се съпоставят между тях?

Венцислав: В България има регистрирани още 4-5 хакерспейса. Някои са по-комерсиално настроени т.е. членовете им могат да бъдат наети от фирми, за да свършат някаква работа срещу заплащане. А другите спейсове са “по-неофициални” т.е. хората си идват, работят си някакви неща и никой не им държи сметка за това.

Традицията е започнала от Германия.  Направили са си място, започнали да се срещат често. Чувал съм от приятели, че форматът е същият. Имат си инструменти, имат материали, организират си сбирки или просто някой иска да седне на спокойствие да си чете книга.

Ивайло: Ходихме до Брюксел, за да бъдем част от екипа на FOSDEM, която е голяма конференция за open source. Покрай това посещение ходихме до брюкселския хакерспейс. На мен доста ми хареса. Изглеждаше много повече хардуерно ориентиран и имаха CNC фреза. Също така са си сглобявали електрически колички, по-скоро като ATV. Докато бяхме там, сглобяваха робот за правене на коктейли.

Вижте как Венцислав и Ивайло принтираха пластина на DevStyleR.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,