20 юни, 2024

Google започна своята Google Cloud Next 2018 среща в Сан Франциско днес, като обяви няколко актуализации за приложенията и услугите на Cloud заедно с подобрения в AI. Компанията планира да продължи да инвестира основно в сигурността като най-важната загриженост и AI.

От компанията обявиха Cloud Next 2018 за най-голямото събитие в Google, което се е случвало някога. Компанията заяви, че инфраструктурата на облака включва много центрове за данни, с размери на футболни стадиони. Всички те са въглеродно неутрални, заедно със стотици хиляди километри оптични подводни кабели за бърза връзка от машина до машина. В това число са включени и големи инструменти за обработка на данни като BigQuery, за които се твърди, че могат да обработват цял петабайт от данни за време от 3,7 минути. Или просто казано – 1000 терабайта или един милион гигабайта данни, които могат да преработени в рамките на няколко минути.

Google твърди, че сигурността е вградена във всеки слой на Cloud-а с високо ниво на шифроване на данни. От тях се очаква да пуснат десет нови продукта и услуги за security през следващата седмица. Високото ниво на защита на данните се осигурява от комбинация от Chromebook, G Suite и хардуер в Chromebook SB порта за удостоверяване на двуфакторна  автентикация, докато Gmail твърди, че предотвратява 99,9% от спам и фишинг атаки.

Подчертавайки ангажимента на компанията към оpen source, Google Cloud CEO, Даян Грийн отбеляза, че Google понастоящем участва в повече от 2000 проекта с отворен код, включително TensorFlow и Kubernetes.

Друга основна тема бе езикът на Google – Go, който е един от най-бързо развиващите се езици за програмиране днес. По груби изчисления той се използва от около един милион активни разработчици по цял свят. Въпреки високите резултати, компанията смята, че може да ускори растежа си с още повече, особено когато става въпрос за ролята на Go в писането на cloud приложения. За да направи това, компанията днес обяви Go Cloud, – нова отворена библиотека с отворен код и набор от инструменти, които улесняват създаването на облачни приложения с Go.

Tова, което Go Cloud дава на разработчиците е набор от отворени приложни cloud API програмни интерфейси за достъп до блогове за съхранение на данни, MySQL бази данни и конфигурация по време на изпълнение, както и HTTP сървър с вградени опции за регистрация, проследяване и проверка на състоянието. В момента фокусът е върху AWS и Google Cloud Platform. С течение на времето Google планира да добави повече функции към Go Cloud, както и поддръжка за повече cloud доставчици, като тези доставчици могат, разбира се, да си изградят собствена поддръжка.

Тагове: , , , ,