21 юли, 2024

Батериите за лаптоп са известни със своя кратък срок на годност. Въпреки скорошните подобрения в литиево-йонната технология, повечето батерии могат да издържат само до определен брой зареждащи цикли, преди капацитетът им да започне да се влошава бързо.

Разбира се, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се справите с проблема като например да оптимизирате Windows 10 за живот на батерията или пък да подобрите живота на батерията на Mac. Но нищо от това няма да ви помогне, ако батерията ви вече е мъртва.

Е, възможно ли е да “съживим” мъртва батерия на лаптоп? Отговорът е “да”. Нека разгледаме и оценим три различни метода, които могат да бъдат опасни, ако не се изпълняват правилно.

Метод 1: Замразяване на батерията

Оценка: 7/10
Ако компютърът ви има никел-метален хидрид (NiMH) или никел-кадмиеви (NiCd) батерии, можете да опитате метода на замразяването. Ако обаче имате литиева батерия (която покрива всички Mac и повечето нови компютри с Windows), не опитайте този метод. Може да звучи учудващо, но този метод съвсем научно доказано работи. Със замръзване на батерията постигате две неща:

 • При достатъчно електриране на акумулаторната батерия, процесът на зареждане ще преодолее кристализацията.
 • Забавя се движението на свободните електрони, което означава, че още повече електрони могат да се присъединят към потока.

Забележка: Ако батерията ви е изключително стара, всички електрони вероятно са “изтекли” и този метод няма да работи.

Как работи процесът?

 1. За начало изключете компютъра си, извадете го от контакта и извадете батерията от устройството. Имайте предвид, че ако батерията ви не е подвижна, отделянето й от лаптопа ще анулира гаранцията.
 2. Поставете батерията в платнена торбичка (cloth bag). Поставете платнената торбичка в плик за замразяване. Следвайте стъпките стриктно, защото платнената торбичка добавя основен слой изолация, а втората торбичка задължително трябва да бъде от тип “zip-lock”. Обикновената найлонова торбичка за хранителни стоки ще позволи на влагата да проникне вътре, като потенциално ще унищожи батерията ви.
 3. Поставете плика във фризера за 10 часа. След като изтекат 10 часа, оставете батерията да се затопли естествено до стайна температура, преди да я поставите обратно в компютъра.

Процесът е научно подкрепен, но го лишаваме от няколко точки, защото не работи с новите литиеви батерии.

Метод 2: Over voltage

Оценка: 6/10
Това е метод за алтернативни литиеви батерии. Не забравяйте, че литиевите батерии умират, ако не се използват дълъг период от време. Трябва да се стараете да включвате всяко устройство, работещо с литий, най-малко веднъж на всеки два дни, за да поддържате здравето на батерията.

Предупреждение: Този метод работи, но e рискован. Ако зареждате твърде дълго, батерията може да избухне. Носете очила за очи и извършете процеса в голяма, сигурна зона.

Преди да започнете, ще ви трябват три предмета: крокодилови щипки (“crocodile clip”), тънък проводник и зарядно устройство за лаптоп или захранващо устройство. Окабеляване в Ethernet кабел ще е достатъчно, ако имате под ръка някой стар, който сте готови да изрежете.

 1. Първо, трябва да намерите положителните и отрицателните полюси на батерията. На теория те трябва да си имат ясно обозначени етикети. Ако не, потърсете в Google модела на батерията.
 2. Изрежете две парчета от тел. Всяко от тях трябва да е около 2,75 инча. Едното тях ще играе ролята на положителната жица; другото – отрицателна. Хващате положителния проводник и отстранявате около 0,4 инча от защитното покритие от всеки край. От отрицателния проводник отстранявате около 0,4 инча в единия край и малко под 0,8 инча в другия край.
 3. Когато сте готови, поставете единия край на положителния проводник в положителния щифт на акумулаторната батерия и вкарайте 0.4-инчовия край на отрицателния проводник в отрицателния извод.
 4. Прокарайте другия край на положителния проводник в положителния щифт на зарядното устройство. Накрая прикрепете 0.8-инчовия край на отрицателния проводник към отрицателния външен проводник, като използвате крокодиловите щипки.
 5. Оставете батерията за два часа. Когато прекъсвате свързването, внимавайте – това е деликатният момент, в който съществува риск от експлозия.
 6. Поставете отново батерията в лаптопа, за да проверите дали сте успели да я съживите.

Методът е също толкова надежден, колкото замразяването и работи с по-нови литиеви батерии.

Метод 3: Сменете батерията

Оценка: 4/10

Оставяме най-авантюристичния вариант за финал. Можете да опитате да замените някои (или всички) клетки от старата ви батерия с функциониращи клетки от работеща, но неизползвана батерия.

Още веднъж има няколко важни опасности, които трябва да имате предвид:

 • Заместващите клетки трябва да имат същия химичен състав като текущите клетки (например литиево-йонни).
 • Вашите нови клетки трябва да имат същото номинално напрежение, както старите.
 • Новите клетки трябва да имат същият или по-голям капацитет като старите ви клетки (измерени в mAh).
 • Новите клетки трябва да имат същите физически размери като старите.
 • Ще ви е необходим и инструмент за запояване.
 1. За да започнете, извадете батерията от лаптопа си и я разделете. Вероятно ще ви е необходима плоска отвертка или шпакла.
 2. В корпуса на батерията ще видите серия отделни клетки. Обикновено те изглеждат като обикновени АА батерии. Всяка от клетките ще бъде свързана с платка с жици. Уверете се, че сте отбелязали кои кабели отиват там. В идеалния случай трябва да използвате и мултицет, за да се уверите, че няма потенциално опасен остатъчна заряд.
 3. Отделете клетките от техните проводници и помежду си, като използвате инструмента за запояване, след което ги извадете от кутията. Свържете новите клетки заедно и отново поставете проводниците на правилните места.
 4. Накрая поставете обвивката на батерията обратно и я оставете да почине в продължение на 48 часа, за да сте сигурни, че запояването се е получило.

Процесът работи, но изисква много време, познания по запояване, всички необходими инструменти и правилните батерии.

За щастие, ако се грижите правилно за своите батерии и следите за техния живот, тези съвети няма да ви бъдат нужни. Препоръчваме да използвате инструмент за следене на батерията. С негова помощ всичко е възможно и са жизненоважна помощ за поддържане на здравето на вашата батерия.

 

Източник: Makeusof.com

 

Тагове: , , , , ,