19 април, 2024

Daily Routine е рубриката, в която ще научим как минава денят на специалистите в IT индустрията. Кармен Агопян, която е софтуерен инженер и Scrum Master в SBTech, сподели своята дневна програма.

Как започва работният ти ден?
Да бъда честна не съм от най-ранобудните хора и доста често работния ми ден е започвал в бързане, за да успея да стигна навреме за сутрешното дейли, което е изключително важно. През последните месеци е дори по-належащо да съм още по-рано в офиса, тъй като освен софтуерен инженер, вече съм поела и задълженията на Scrum Master.

В последно време гледам денят ми да започва в по-ранните часове, с фитнес ако е възможно, което ме зарежда с много енергия.

С какви проекти се занимаваш в SBTech?
За времето, в което съм в компанията съм се занимавала с доста разнообразни проекти. Нещата, които разработваме, в екипа, в който се намирам към момента са доста ключови за клиентите на платформи за спортни залагания. Част от тези неща са например създаване на нови видове залози, калкулации на коефициенти в реално време на различни игри, като постоянно си имаме работа с много голям обем от данни и performance оптимизации.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?
Готин въпрос! Бюрото ми определено не е претрупано, но има някой и друг талисман, както и други любими за мен неща. Едното от тях е класическото гумено патенце, което може да се каже, че е често срещано нещо по бюрата на програмистите.

Друго нещо, което може да видите на бюрото ми е едно малко кактусче, което една колежка ми беше подарила. Тези малки неща ме успокояват и ме зареждат с положителна енергия през целия ден.

Естествено нито едно от тези неща не може да се сравнява с готините хора, с които работя. Разговорите с тях, някоя и друга игра на тенис на маса във зоната за отдих , ме зареждат най-много.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научилa?
Програмният език, който използвам най-много е C#, но разбира се не се ограничавам само до него. Както казах проектите, по които работя са доста разнообразни и затова много често се сблъсквам с езици като JavaScript, SQL и други.

А къде съм ги научила ? – Отчасти в университета, от друга страна самостоятелно съм се занимавала и разбира се продължавам да се занимавам, защото в сферата, в която работим постоянно има нови и нови неща и трябва да се опитваме да сме в крак с тях и да се усъвършенстваме.

Какво четеш за разпускане?
Обичам да чета доста различни неща. Имам много голям интерес към спорта и театъра, затова ми харесва да чета неща свързани с тези сфери, статии, книги. Също така се впускам да чета биографии, защото винаги има какво да извлечеш от това, което другите са постигнали и как са го постигнали.

Естествено, обожавам да чета каквото и да е свързано с информационните технологии и програмирането.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?
Понякога наистина е трудна концентрацията, тъй като  работата върви много интензивно, обграден си от много хора, които малко или много създават някакъв шум, с което най-често се справям като си сложа слушалките и си пусна музика, за да се изолирам от този страничен шум и да се съсредоточа.

От друга страна, доста често се налага докато работя по някаква задача, фокусът да бъде изместен към нещо друго и така съответно се губи отново доста лесно концентрацията. Особено откакто съм поела и тези задължения не само на софтуерен инженер, ами и на Scrum Master, доста често ми се случва фокусът ми да бъде изместен към нещо по-належащо. Това се опитвам да реша с малко повече организация на работата, която трябва да свърша, за да се случват нещата последователно и съответно да ми се подобри концентрацията върху всяка една от задачите, които трябва да свърша.

Какви други физически упражнения правиш? Имаш ли интерес към даден спорт?
Спортът е едно от любимите ми занимания и цял живот се стремя да спортувам. Тренирала съм доста спортове като футбол, баскетбол, плуване, волейбол, художествена гимнастика и разни други. Най-голям интерес обаче винаги съм имала към футбола, като от доста малка съм започнала да тренирам и съм била в женски клубни отбори. Откакто следвам в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ съм част от представителния женски отбор по футбол. В същото време, откакто работя в SBTech съм и част от официалния отбор по футбол на компанията.(въпреки, че съм единствената жена в отбора, това не ме е отказало :D), дори наскоро участвах в рекламна кампания на фирмата, като може да забележите някой билборд из София, на който съм с екипа на SBTech.

Какви са ти хобитата след работа?
Винаги съм била супер активен човек и все някъде трябва да изразходвам енергията, която имам, а особено, когато си цял ден седнал пред компютър. Лично на мен ми беше доста трудно в началото да свикна с това.

След работа много често обичам да излизам с приятели, да спортувам – събираме се с колеги да поиграем футбол или баскетбол всяка седмица. Също така обожавам да разпускам вкъщи с някой готин сериал или нещо интересно за четене.

Като цяло почти всеки един ден за мен след работа е тотално различен от предишния. Обичам да се социализирам постоянно с нови хора, да организирам най-различни неща, доскоро дори бях част от Студентски съвет на Софийски университет и Факултетен студентски съвет на Факултета по математика и информатика на СУ. От няколко години насам дори съм част от екип от млади хора(студенти или вече завършили такива), с които организираме Футболният турнир на СУ.

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?
Да, разбира се че го помня, като се сетя в момента ми става хем приятно, хем малко носталгично. Приятно, защото въпреки, че това ми беше горе-долу първата работа в такава голяма и сериозна компания и не знаех какво точно да очаквам, останах още от първия ден очарована от хората, с които се запознах, защото всички бяха супер приятелски настроени и в същото време големи професионалисти, винаги готови да помогнат. А леката носталгия сега, като се сещам за първия си работен ден идва от там, че вече не съм от същия екип, в който започнах работа, а сега съм част от друг отдел и от друг екип, в който разбира се, всички отново са страхотни и смятам, че се чувствам на мястото си.

А за интервюто какво да кажа, мисля, че си беше стандартно интервю като за джуниър, бях притеснена, но щом са ме взели явно са ме харесали и са повярвали в мен, че ще се справя.

Какво ще пожелаеш на читателите на това интервю?
Надявам се да не съм си ви отегчила и благодаря на всички читатели за отделеното време.
А за пожеланието ми към читателите ще започна с един цитат:
„Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си“ – Елинор Рузвелт
Или иначе казано, правете това, което обичате, бъдете активни, вярвайте в мечтите си и се борете за тях докрай.

Тагове: , , , , , , ,