20 април, 2024

Велико Търново се радва на свой Клуб на програмистите. Общността предоставя възможност за подкрепа и обмен на идеи в сферата на технологиите и безвъзмездна помощ в организирането на събития. За каузата на сдружението разказва Невен Боянов.

Кога и как се сформира сдружението „Клуб на програмистите във Велико Търново” ?
Идеята на Клуб на програмистите във Велико Търново е да създадем общност в нашия град, която да помага на стартиращите в областта на технологиите. Помагаме им със съвети, дискутираме проблеми, в някои случаи дори им препоръчваме подходяща за тях работа. От друга страна хората със собствен бизнес могат да намерят специалисти, с които да работят. Клубът съществува като сдружение от 2015г., а като неформална организация е факт от 1997г. Тогава ние, група колеги от университета, започнахме да се събираме. Сбирките бяха всеки четвъртък със същата цел – да си помагаме в разрешаването на проблеми. Оттогава събирането всеки четвъртък се превърна в традиция, като почти не сме пропускали седмица.

Каква е главната кауза на общността?
Освен събиранията за обменяне на опит, познания и помощ е хубаво да отбележим, че нашата дейност не протича само във Велико Търново и не се свежда само до информационните технологии. Ние често ходим в някои от големите и малките градове, за да помагаме на колеги от бранша и от сродните индустрии в организирането на събития. Полагаме доброволен труд, организираме семинари, изнасяме лекции. Главната кауза е да помагаме на хората от всякаква възраст, на всеки, който иска да се развива в областта на технологиите. Създаването на тази общност осигурява среда, в която да се развиват хората у нас.

Една от последните ни инициативи протече в Бургас. Преди няколко месеца там имахме обучение на ученици за електроника, програмиране и роботика. Организирахме го, събрахме 20-30 деца, получи се страхотно. Подобни събития сме правили във Варна, Бургас, София, Пловдив, Стара Загора, Русе. Във Велико Търново пък почти няма технологично събитие, в което ние да не сме взели участие.

От колко души се сформира Клуба на програмистите?
От гледна точка на структура имаме УС от трима души – аз, Ивайло Николов и Павел Дончев. По принцип разделяме хората от клуба на няколко групи.

Основателите на сдружението от 2015г. насам са някъде около 30 души, голяма част от тях са активни в реализацията на цялата дейност. В самия град имаме около 400 души, които са ангажирани с нашия проект и са свързани с него дори емоционално, защото ни подкрепят и харесват идеята ни. Редно е да отбележим и хората, които са включени в нашата група във Фейсбук, където ние сме много активни. Там сме малко над 1000 души като по-голямата част са от Велико Търново или просто са свързани с нас.

Какви са хората, които са ангажирани с вашите инициативи и кауза?
Една от нашите главни цели е да имаме абсолютна диверсификация на възможностите, способностите на хората и тяхната възраст. Аз лично съм много доволен, че успяхме да постигнем това разнообразие в общността ни. Наистина покриваме целия спектър, имаме и хора, които все още не са решили дали искат да се занимават с това или все още само изучават информационните технологии. Гледайки отстрани, питайки и получавайки отговори, те се ориентират и добиват представа за сферата. Имаме и професионалисти с 30-годишен стаж в бранша, които не спират да научават нови и интересни неща при нас. Аз лично съм от доста време в бранша и за мен е удоволствие да се срещам с нови приятели и колеги.

Къде групата се събира и провежда събития?
Много често се събираме на едно и също място, защото е прагматично и достъпно – това е в Снек-бар “Малкия интер”. Иначе имаме и наше пространство, предоставено ни безвъзмездно от Община Велико Търново, в сградата на бившия Пионерски дом. Идеята е в този хакерспейс да организираме различни събития, последните ни няколко конференции се състояха там. Планираме да създадем и една малка лаборатория, в която да закараме съвременна техника като 3D принтери. Ще е хубаво хората да могат да идват, да дискутират и използват техниката или да използват това пространство като co-working space.

Много често в нашия клуб се зараждат идеи, които прерастват в малък проект, а защо не и бизнес. Работим по общи проекти. Моята лична цел е да развием предприемачеството в нашия град, и хората да развиват собствен софтуерен или хардуерен продукт, а не просто неща в сферата на консултантските и аутсорсинг сфери. По този начин те ще бъдат пример, че е възможно сам да създадеш нещо и да го развиеш.

Какви са бъдещите ви планове за развитие?
Една от нашите идеи е да направим серия от събития, свързани пряко с обучения. Съответно те да бъдат последвани от хакатони, на които сформирани екипи да представят идеите си, както и в по-бъдещ момент е възможно дори да направим представяне пред реални инвеститори. По този начин могат да се родят много добри идеи. Искаме да развием и нашия хакерспейс, който да се превърне в традиционно място за срещи и работа.

Как можем да се присъединим към клуба?
Всеки желаещ може да потърси “Клуб на програмистите във Велико Търново”, независимо къде – социални мрежи или уебсайт. Свързването с нас е много лесно. Най-лесният начин е да стане член на нашата група. Присъединяването пък като наш редовен член става писмено и с две референции, отново напълно безплатно. Препоръките са важни в контекст на това, че сдружението си има своите отговорности към самия клуб и общност, както и материално имущество.

Тагове: , , , , , ,