20 април, 2024

Запознайте се със #SwiftSofia. Технологичната общност е организирана от Tumba Solutions. Ентусиастите организират срещи, на които споделят и обсъждат новостите около Swift.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции? От компании или фрийлансъри?
Общността #SwiftSofia обединява в себе си ентусиасти, които се интересуват от програмния език Swift, iOS, macOS платформите и като цяло Apple dev културата. Организатори на групата сме Tumba Solutions. Нещото, което ни събра, е любопитството към Swift и липсата на място, където може да се споделя опит с колеги по темата. На срещите идват доста различни хора – от любопитни, които искат да разберат още за Swift, до експерти с много опит по темите, които обсъждаме, от компании, създатели на стартъпи и фрилансъри.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?
На една от екипните ни срещи Swift се оказа разгорещена тема. Имахме въпроси, на които не знаехме “правилните” отговори. Потърсихме информация за Swift потребителска група в региона, но такава нямаше. И така започна всичко – на 13 юли 2016 г. поставихме началото на #SwiftSofia. Цялата история може да прочетете тук. Почти 2 години по-късно сме около 200 човека.

Колко често се събирате? Къде?
Събираме се редовно, почти ежемесечно. Важно за нас при избор на тема е да има какво да се сподели с колегите като опит и да се предизвика интересна дискусия към даден проблем. Досега имаме 16 meetups, водени от различни хора. Срещите ни се провеждат в betahaus София.

Какво е новото във Вашата общност? В технологичен план и около самите вас? Организирате ли събития?
Този месец ще отбележим втория ни рожден ден. На 18.07.2018 (сряда) от 19:00 часа в betahaus Sofia Мартин Куванджиев ще сподели впечатленията си от посещението на WWDC18 и ще ни разкаже за експериментите си с Create ML. Повече информация може да откриете в събитието.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой финансира? Има ли членски внос?

Групата се случва с желание и постоянство, както от нас, така и от посетителите на срещите ни. Докато има Swift ентусиасти, които споделят опита си и се интересуват как нещо може да се направи по-добре, ще има и #SwiftSofia.

Членуването в обществото ни е безплатно и всеки е добре дошъл. Опитът не е от значение – искаме да сме полезни както на начинаещите, така и на напредналите.  

Самоинициативно ли е всичко? Мислите ли да станете част от някакво световно звено на подобна общност?
Към момента сме група в София. В комуникация сме с организатори на различни iOS / Swift общности по света и планираме нови партньорства от тази година като целта е обмяна на опит и лектори.

 

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група? Къде могат да ви намерят?
Всеки желаещ може да ни намери в Swift Sofia Meetup групите във Facebook и Meetup. На 18.07.2018 от 19:00 часа може да се срещнем и на живо, за да отпразнуваме втория ни рожден ден!

 

Тагове: , , , , , , , , , , ,