25 април, 2024

Дейвид Жабо (David Szabo) е VP на дивелъпър платформата във Virgil Security, Сан Франциско. Като лектор на Webit той сподели своя опит и широки познания за киберсигурността на потребителите. Дейвид е създател на ZeroKit – security платформа, която се използва от Apple, Microsoft и Relam. Посредством своя проект CX Ray – социална мрежа за анализиране на стартъпи, той работи 12 години в Microsoft в 4 различни държави с най-различни видове разработка, дизайн и бизнес.

Разкажете ни за своите начинания и проекти?
От Virgil Security сме на Webit, за да огледаме европейския пазар. Като компания се радваме на много голям успех в САЩ. Работим със стартъпи за здравеопазване, социални мрежи, приложения за запознанство. Ние сме тук, за да се запознаем с европейската публика, тъй като имаме наистина много добри open source users от Германия. Бях любопитен да видя дали публиката е съгласна с нагласата на германците по въпроса за сигурност и защита на личните данни.     

 Защо решихте да посетите Webit Festival Sofia?

От Webit ни поканиха да вземем участие в фестивала. Веднага приехме поканата и дойдохме. За първи път съм в България, не знам нищо за дивелъпърите тук.

Какъв е съветът ви за българските дивелъпъри?

Моят съвет за дивелъпърите в България е следният: няма значение дали сте млади, току-що завършили или прочее, изберете си една тематика, която наистина харесвате и не спирайте да дълбаете в нея. Вместо да се опитвате да научите всичко, изберете едното нещо, което ви вълнува.

В тази връзка кое е “нещото”, което Ви вълнува?

Аз сменях своите тематика в продължение на години. Тази година правя 20 години стаж в сферата. Занимавал съм се с всякакви неща – UX, дата бази, всички работи, но на всеки 5 години променях нещо. В момента “моето нещо” е киберсигурността, криптирането. Искам да създам технология, която да пази личните данни на всекиго от всички data bridges. За този момент съм се спрял на това, но аз съм възрастен! Тези хора, които ви четат, вероятно са млади и се чудят: “Какво да правя? Откъде да започна?”. Е, ще повторя – определено изберете нещо!

Много дивелъпъри, които срещам ежедневно, идват при мен и ме разпитват, предават ми своите CV-та. Това, което забелязвам е, че те се хвърлят на дълбокото, започват да програмират на 5 езика, да учат всичко наведнъж вместо едно по едно. Няма смисъл в това, защото те нямат никакъв опит! Те просто подкарват всичко по реда “A-B-C”, когато всъщност трябва да си намерят собствен проект, да си правят своите open source приноси, да правят нещо истински стойностно!    

Споменахте, че преглеждате много CV-та и се срещата с най-различни кадри, които искат да започнат работа при Вас. Какво търсите в хората, които наемате?

Търся точно това – една определена тема, която истински интересува човека и това си личи. Мога да повторя това безброй пъти, но наистина е от огромно значение и се надявам да бъде запомнено. Говоря за нещо, за което човек е готов да пресече всички граници, персонален проект или стартъп, например група приятели са се събрали и са създали нещо заедно.

Коя е най-голямата грешка, която може да допусне един дивелъпър?

Това е много добър въпрос. Добра идея е да ги разделим на грешки, които могат да допуснат Junior Developers и това, което може да подведе Senior Developers.

Една от първите грешки, характерна за всички дивелъпъри без опит, е тази, за която не спирам да говоря – липсата на тясна специализация в нещо конкретно. В университетите студентите не правят нищо специално, просто научават някакви неща. Най-голямата грешка е, че те просто правят трансфер от университета директно към пазара, и то без да се отличават по някакъв начин. Те просто не са специални по никакъв начин и това е ужасно. До няколко години ще се окажат в някоя друга аутсорсинг компания за софтуерни услуги и ще осъзнаят, че правят едно и също с още хиляда души, с които са абсолютно идентични. Това, което те прави специален, е специализирането в определена област, тогава ще бъдеш различен и ще струваш много повече. Да, отнема по-дълго време, но си струва.

Най-голямата грешка, която правят дивелъпърите с опит, е да гонят парите и да сменят постоянно работата си. Понякога се случва да работят скучни неща, на които изобщо не се наслаждават и по този начин евентуално ще изгубят своята стойност. До 5-10 години те ще са на 30 години и ще осъзнаят, че всъщност не знаят абсолютно нищо и се отделили всичките си усилия за корпорация или банка, поправяйки тяхната дата база. Ще си високоплатен в два случая:

  1. Когато си в абсолютно нова и непозната технология, която никой друг не познава и не ползва, но ти успяваш да се задържиш там за дълго време.
  2. Когато се заемаш с нещо рисково. Аз приканвам да рискувате и да се стараете винаги да сте на гребена на вълната, в крак с най-актуалното и модерното. В някакъв момент този риск се отплаща, парите ще дойдат обратно при вас и сумите ще нараснат.

Това е начинът да ви застигне успехът, а не тичането след големи суми от ранна възраст и занимаването с крайно скучна работа.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,