26 април, 2024

 

Адриана Панайотова и Весела Симова са организатори на MegaDojo. С тях се срещнахме на второто издание на събитието за тази година. MegaDоjo отбеляза края на Българското европредседателство.

Как дойде идеята за организирането на MegaDojo 2.0?

Адриана: MegaDojo съществува от 2015 година, като постепенно започнахме да се занимаваме с подобни по-големи събития с отношение към децата. Идеята е те да могат да се занимават през цялата учебна година, но за момента местата са много ограничени и няма как всяко дете да вземе участие. Затова искаме да дадем възможност на повече деца да се включат и да се запознаят с технологиите абсолютно безплатно.

Цялото начинани е факт благодарение на нашите партньори от работилниците, които доброволно идват и споделят своите технически знания на децата. Имаме и много доброволци, които помагат всичко да протече гладко и сигурно. Реално тази глобална мрежа от безплатни курсове по програмиране за малки деца в България се прави от доброволци като мен и техническите лица, които работят с децата.

Кога започнахте с организацията и защо избрахте НДК?

Весела: Това е идея, която се роди няколко месеца преди Българското председателство. Решихме да направим едно откриване, което обаче да е насочено към децата, които са следващите хора, които поемат щафетата.

Технологиите са много важни за развитието на децата и независимо дали ще станат програмисти, независимо каква професия ще изберат, е необходимо да имат базови технически умения, за да знаят къде могат да се приложат техните възможности. Идването в София през януари беше символичното детско откриване на Българското председателство, което даде възможност на над 250 деца от цялата страна да се включват. Сигурни сме, че догодина ще направим още подобни събития.

Имате ли някакви фокусирани теми? С какво се занимават децата?

Адриана: По принцип се опитваме и се надяваме да сме успели да докажем, че технологията не трябва никога да се свежда само до забавление. Децата могат да научат много нови неща от основните ни работилници, които са в двете големи зали. Също така могат да разберат повече за Европа и Балканския полуостров. Накратко искаме да покажем, че технологиите са средство, с което може да се научава повече, и то по забавен начин.

Весела: В работилницата засягаме теми и като безопасността в интернет, опитваме се да привличаме повече момичета към технологиите. Нещо, което в момента е много голям наш приоритет, е да привлечем и повече учители, работещи с децата, които да опознаят технологиите и да ги приложат в техните часове.

Тагове: , , , , , , ,