20 април, 2024

Чуждестранни стартъпи търсят клиенти и партньори в България. Тенденцията сочи, че компании с дългогодишно присъствие на пазара, имат намерение да увеличат своя екип. Разговаряхме на Webit с някои от тях.

Expivi е иновативна технология, която комбинира силата на клауда с уеб браузъра, за да предостави мащабируемо триизмерно решение. Мнението на холандския стартъп за визуални технологии Expivi e, че вече са намерили клиенти от България.

Създателите на платформата за партньори и стартъпи Dealmatrix пък имат записани 18 български потребители. Dealmatrix е иновативен скаут за подходящи предприемачи и млади компании, които да работят помежду си. Друга опция е инвестирането в самите тях.

В Испания развиват сериозно платформата за онлайн консултации Top Doctors.  Проектът работи с най-големите специалисти от медицинските среди. Потенциалният пациент може да се свърже с докторите и да види графика им, като използва web платформата или през приложение за iOS и Android. За реализацията на идеята все още няма българско участие, но от Top Doctors споделят, че търсят такова.

Интересен е и Web-based видео редакторът на Alugha. Той е създаден в Германия и работи на български език. Alugha поддържа клипове с персонализирани фонове. Благодарение на 480kBit AAC и Doubly Digital, той предлага изключителни звуково качество.

С радост открихме, че един от дивелъпърите на норвежката компания IRIS.AI е българин. Той работи по търсачката с изкуствен интелект за академични изследвания. Компанията решава проблемите на изследователи и научни работници чрез база данни от над 1 000 000 статии.

Чуждестранните представители споделиха, че са много мотивирани да работят в България. Те предимно търсят партньори за реализация на дигиталните им продукти. Някои от компаниите са в процес за разширяване екипите си. Една от основните причини да се представят тук е Европейското председателство. На въпроса дали им харесва и има ли технологична среда, те отговориха кратко и ясно: “Да, със сигурност ще се върнем отново.”

Вниманието ни се спира също така към победителите от Founders Games. Bioo е испански стартъп с био технология, която създава електроенергия чрез фотосинтезата на растенията. Те спечелиха голяма награда от 200000€.