19 април, 2024

Нина Проданова-Йоцева е съосновател и управляващ партньор в ITCE. Тя комбинира лидерска и консултантска роля, като е водила трансформационни проекти в някои от най-големите компании в Югоизточна Европа.
Нина е позната като активен привърженик на спорта и здравословното хранене. За втора поредна година тя е на първо място в бягането на Postbank Business Run.

 

Защо решихте да участвате в Postbank Business Run?

Postbank Business Run е събитие, което се провежда вече няколко години. Аз подкрепям каузата и смятам, че организираното бягане е много енергизиращо. В събитието участват отбори от множество компании от разнообразни области, като традиционно и ITCE се включва. Дисциплината, в която аз се състезавам (1000 метра) бе обявена за първи път миналата година, когато аз отново взех първо място в надпреварата.

Колко време се подготвяхте за бягането? По какъв начин?

Още преди да започна да се готвя за Postbank Business Run, аз тичах дълги дистанции. Подготовката ми включваше два пълни маратона – Виенският и маратонът в Мадрид. За мен бе предизвикателството да се подготвя за коренно различна дисциплина, каквато е дистанцията от 1000м.

Самата подготовка за тазгодишното ми участие протече в рамките на 8 седмици, през които тренирах с треньор. Моят син се занимава с лека атлетика и по този начин успях да се свържа с професионалист в областта. Заедно направихме едно „виртуално трениране“ – той ми даваше задачи, 2-3 интензивни тренировки седмично. Програмата беше наистина доста натоварена.

Как съчетавате професията със спорта? Кога спортувате? По колко?

Истината е, че не мога да си представя да работя без да спортувам. Считам спорта за част от професията си, защото консултантството е свързано с много предизвикателства. В това отношение спортът изключително помага да бъдеш във форма и да можеш да реагираш в трудните ситуации, с които се сблъскваш.

Голяма част от екипа на ITCE спортува. Аз винаги намирам време за спорт, като предпочитам да тренирам рано сутрин. Комбинирам бягане с катерене, през зимата карам ски всеки уикенд. Винаги имам желание за нови емоции и занимания. За мен е голямо удовлетворение да проследявам напредъка си. Всичко е въпрос на удоволствие и това да предизвиквам себе си!

Вие имате опит над 20 години в IT сферата. Какви са другите методи, които Ви помагат да избегнете burn-out (прегаряне)?

Във всеки случай предпазването от т.нар. „burn out” се свежда до правилна организация на начина на живот. Категорично препоръчвам поддържане на добър ритъм на възстановяване на енергията. Аз например се грижа много за това да имам добър сън. На първо място за мен е да съм в добро здравословно и психическо състояние. Нашият екип също споделя това възприятие. Ние взаимно се „заразяваме“ с идеята за балансиран начин на живот и сами виждаме какъв е ефектът от начинанието.

В моята трудна и предизвикателна професионална сфера, намирам за важни взаимодействието между хората и позитивизма, който поддържаме. Директността, искреността на комуникацията също са от значение. Чрез тях ти се чувстваш емоционално и психически разтоварен, свободен да бъдеш себе си в работната среда, да не се представяш умишлено с определен имидж, а да бъдеш такъв, какъвто си. Това помага за поддържането на нивото на енергия и спазването на изискванията за високи резултати.

Имате ли политика в ITCE за насърчаване на спортните занимания на служителите?

ITCE поддържа спортните занимания на служителите чрез редица инициативи. Често организираме велопоходи, катерения в залата на Walltopia и различни планински преходи. Друго наше начинание е „Under the stars”, когато няколко дни в годината работим на открито от Боровец. Също така правим комбинация с планински преходи и други спортни занимания, осигуряваме мултиспорт карти.

За мен е важен примерът. Малко хора спортуват и осъзнават важността в това да сме психологически и физически стабилни. Уникално е удовлетворението и възможността да бъдеш във възможно най-добра форма, когато работиш. Личният пример е с най-голямо значение за насърчаването. Според е много по-важно компанията да гради правилна психологическа среда, отколкото финансовото насърчаване.

Тагове: , , , , , , , ,