24 април, 2024

Спортът помага за нашето развитие в професионален и личен план. ЕПАМ Системс България са се погрижили за здравословния начин на живот на служителите си чрез сформиране на футболен отбор. Георги Генов и капитанът на отбора – Траян Мучев, ни разказват за ползите от спорта и постиженията си като екип.

Разкажете ни как и кога дойде идеята за сформиране на футболен отбор на ЕПАМ?

Футболният отбор на ЕПАМ съществува от 3 години и е възникнал още преди да постъпя в компанията по идея на наши колеги. Взимайки предвид естеството на работата ни – лишена от активно движение, те са проявили голям интерес към организирането на спортни активности и с помощта на нашите мениджъри и на HR екипа, са дали началото на тази активност.

Кой е вашият голмайстор? На каква позиция е във фирмата?

Голмайстор ни е Свилен Хаджиев и е на позиция JavaScript Developer.

Защо решихте да станете част от отбора?

На първо място за всички нас е любовта към играта. Моите мотиви за участие в отбора са повдигането на духа, сплотяването на хората освен като отбор, и като колеги.

Освен всичко това, играта ни учи да сме дисциплинирани както на терена, така и в работата. Не на последно място, спортът е здраве.

Георги Генов: Спортът винаги ми е харесвал и без него не се чувствам добре, затова и участвам активно във всички спортни дейности. От няколко години играя по-сериозно футбол и бях сигурен, че мога да помогна на компанията. Знаех, че ЕПАМ има отбор в ИТ лигата и затова още на първия ми работен ден реших да поразпитам и да пробвам да вляза в отбора. Скоро момчетата ме приеха и така започнаха мачовете.

Кое е вашето най-голямо постижение като отбор (спортно) и като екип (професионално)?

Най-голямото ни постижение като отбор е качеството ни да печелим и губим достойно, а най-доброто ни класиране до този момент е 4-то място във футболното първенство на ИТ лигата.

Като екип също имаме сериозни достижения. Само преди седмица получихме  отличието “Компания на годината” на Българската Аутсорсинг Асоциация и Българската Асоциация на Софтуерните Компани. Тази награда е признание за труда на целия ни екип през последната година.

Как смятате, футболът за вас е тиймбилдинг или нещо повече?

Влиянието на спорта винаги е положително. Както споменах в един от предходните въпроси, отборът определено ни сплотява и пренася отборния дух на работното място. Сравнението с тийм билдинг е акуратно, тъй като двете си приличат по това, че имат за цел да сближат група от хора, но според мен отборът е една доста по-силна форма на тийм билдинг. Това е така заради честите срещи и преследването на победата като обща цел.

Георги Генов: Футболът определено е мини тиймбилдинг, запознаване с нови хора, сплотяване на колектива и раздвижване. За един здравословен начин на живот, спортът трябва да е неразделна част от работата, най-вече на един ИТ специалист. Спортът те кара не само да се чувстваш и изглеждаш добре, но и подобрява умението ти да се фокусираш и вършиш нещата по-лесно, с по-малко усилия.

В какви други активности, подкрепени от ЕПАМ, участвате?

ЕПАМ организира и подкрепя организацията на множество инициативи както за професионално израстване (например безплатните конференции Tech Talks, различните обучения с формат Lunch and Learn и много други), така и за спорт.

Имаме отбор по бягане, който постига впечатляващи резултати на 5 км, 10 км, 21 км и дори на 42 км. Някои от колегите ни участват във велосипедни състезания, подкрепяме и отбора по футбол на маса, а сме организирали и турнир по Mortal Kombat за цялата IT общност. Допълнително се включваме в различни инициативи като Legion Run.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,