22 февруари, 2024

Христина Димитрова е част от екипа на Водолазен център Diving BG, организиращ гмуркания в Созопол. Тя споделя, че за нея изучаването на подводния свят е несравнимо удоволствие и неповторимо предизвикателство. Кои са спецификите на дайвинга, каква екипировка ни е нужна и кои са технологиите в спорта, научихме лично от нея.

Защо да изберем гмуркането? Какви са преимуществата на този спорт пред останалите?

Гмуркането не е просто спорт, то е съвкупност от много неща. Преди всичко е изживяване за очите и сетивата. Потопяването под повърхността на океана е занимание, свързано с много нови усещания, които никой друг спорт не може да ти предостави. Да се почувстваш изследовател и да развиеш фантазията си, да наситиш съзнанието си с едни уникални и динамични картини, които се променят и никога не ти омръзват, защото всеки път е различно. Освен това имаш пет океана, десетки морета и безброй езера, в които можеш да практикуваш дайвинг. Гмуркането е чисто предизвикателство да преодолееш навиците и инстинктите си, които си изградил след раждането си до сега.

Какви са Вашите съвети за преди и след гмуркане към начинаещите?

Съветите ми винаги са свързани с това да не надскачаш собствените си лимити, защото гмуркането изобщо не е “проста игра”, става въпрос за човешки животи.

Разкажете ни за видовете екипировка. Каква препоръчвате? Защо?

Видовете екипировка генерално се делят на два – такава за любителско гмуркане, което е до дълбочина 40 метра, а втората – за техническо гмуркане, което се практикува под 40 метра, както и за пенетрация в потънали кораби и пещери. Последната е свързана със значително по-дълго време престой на по-сериозни дълбочини.

Какви хора идват при вас, за да съберат нови усещания по морското дъно? От какви професии? Имате ли хора от IT сферата?

При нас идват хора с всевъзможни професии и интереси, но със сигурност са такива, които са малко по-ексцентрични в живота и разбиранията си за света. По-интересни хора. Мога да отбележа, че има доста IT специалисти, които се гмуркат.

Какви са най-популярните технологии, които се използват в гмуркането?

Това, което смятам, че ще бъде интересно за вашата аудитория, са най-вече водолазните часовници, които са създадени на базата на различни декомпресационни алгоритми и таблици за декомпресия. Някои от часовниците могат да се свързват с водолазната бутилка посредством Bluetooth трансмитер и по този начин да отчитат какво налягане остава в запаса ни от въздух.

Кои са най-красивите места за гмуркане по света и у нас?

У нас със сигурност това е Черно море, разбира се по-точно Созопол. По Северното Черноморие – Варна. Това е едно красиво място за практикуването на спорта. Не бива да оставяме на заден план и всички останали морета по света, които са над 20, и така чак до Арктическия океан!

Тагове: , , , , , , , , ,