20 април, 2024

В България 1,6 милиона са Милениуми, а до 2020г. се очаква те да представляват повече от 50% от работната сила в глобален мащаб. Ренета Василева е част от OSM International Group и днес ни разказва за работата с новите поколения. Прочетете повече за професионалния им профил и начините, по които компаниите могат да ангажират тези кадри в своята дейност.

Кои са Милениумите и Генерация Z и каква е спецификата при работа с тях? Какво отличава тези служители от останалите?

Можем да определим Милениумите като най-младата работна сила, родена от 80-те до 95-та година. В глобален мащаб, те оформят 50% от работната сила. Заради това е много важно при Малките и Средни фирми да анализират нуждите на своя персонал, а корпорациите потърсят проучване за стимулите, които карат младите да функционират пълноценно. По този начин работодателите от различните нива ще открият какво точно мотивира хората им.

Генерация Z пък са децата, родени с технологиите. При тях задържането на вниманието и интереса е още по-голямо предизвикателство. Това не са хората на книгите, те се образоват дигитално. Често залагат дори на самообразоване, което не ги прави по-малко конкурентоспособни от останалите. Работодателите имат нужда от измислянето на нови и креативни методи за насърчаване на дейността в компаниите. Бизнесът трябва да се замисли как Милениумите и Генерация Z променят начина на продажба. Да се обърне внимание как компнаиите трябва да се възползват от това и да предприемат нови подходи, за да бъдат успешни.  

Защо смятате, че привличането на новото поколение в компаниите, е важно, но много сложно занимание?

Привличането на „точния“ кадър е дълъг, но успешен процес, особено когато помогнем на човека да се адаптира и хареса работното си място. В България има много атрактивни. Интересното при Millennials и Generation Z е, че те наистина правят разлика за фирмите. С настъпването на дигиталните технологии и изкуствения интелект в бизнеса, и не само, той със сигурност ще има голяма нужда от тях, ако иска да се развива напред. Самите Милениуми например не са толкова лесни за управление. Причината за това са различни фактори, които са им повлияли по време на тяхното изграждане като личности.

Simon Sinek е направил проучване за Милениумите, според което те имат някои слабости, които ги отличават като разсеяност, понякога дори липсва на мотивация. За сметка на това, те са много гъвкави и склонни да се променят. Умеят да се адаптират във всяка среда, в която са поставени. При тяхната работа се забелязва много често и постигане на впечатляващи резултати.

Как можем да ги задържим на работа и да разгърнем изцяло потенциала им?

Постигането на високи резултати е резултат от различни фактори като сплотеност на колектива, лесна работа в екип, благоприятна работна среда. Много компании смятат, че социалните придобивки са достатъчен стимул за работата. Уви, както казва Simon Sinek, самите милениуми не са сигурни какво точно ги удовлетворява. За да достигне работодателят до това, което те искат, кадрите имат нужда от малко помощ, насочване. Дори елементарните неща, които са плюс при работата, често сработват до определен момент, но в бъдеще губят своята сила.

Колата или мобилният телефон вече не са достатъчно привлекателни за тях, защото се смятат за даденост, базисна нужда. По този начин човекът не постига особено голям напредък. Различното, което може да ги впечатли е гъвкавото работно време, възможността за развитие. Високата заплата не е главният генератор на нещата. За тях е привлекателна свободата и възможността непрекъснато да се самоусъвършенстват. „

Тагове: , , , , , , , , ,