20 април, 2024

Всеки ден чуваме за новите умения, които роботите овладяват. С напредване на времето всяко ново придобито качество не просто ни изумява, но и задейства червена лампа в нашето съзнание. След представянето на робота София започваме сериозно да си задаваме въпроса дали технологиите имат някакви граници. Представяме ви роботите, които ни изумиха (и не спират да ни изумяват).

Безжичното насекомо RoboFly

Robofly е ново поколение летящ мини робот, който успява да се отдели от земята, благодарение на енергия от лазери. Неговите малки прозрачни крила наподобяват тези на муха и го носят из въздуха. Изобретението лети свободно, благодарение на фотоволтаичната клетка на тялото, която преобразува енергията от тесен лазерен лъч. Той произвежда около 7 волта електричество, което гъвкава бордова верига увеличава до 240 волта – достатъчни за неговото отлитане. Междувременно, микроконтролерът на веригата действа като „мозък“ на RoboFly, изпращайки импулси на напрежение към крилата, наподобявайки трептенето на крилцата на истинска муха.

Google Assistant

Миналият месец на своята годишна конференция за дивелъпъри в Калифорния Google представи новитевъзможности на своя Асистент. Умното приложение вече предлага опция, с която да създава всички срещи на потребителите. Пред публика бе демонстрирана технологията, която сама звъни на салон за красота и безпроблемно запазва час за прическа. Гласът на Google Assistant изящно наподобява човешки говор и свършва задачката си за минути. Вследствие на тази презентация, в обществото се породи въпросът дали хората трябва да бъдат уведомявани, че разговарят с робот, или това ще попречи на ефективността на услугата.

Трансформърс оживява

Добра новина за феновете на поредицата „Трансформърс“. Оказва се, че група японски специалисти успяват да създадат прототип на променящите се автомобили. Роботът J-deite RIDE е творение на компанията Softbank. Идеята за създаването му идва след проучване за технологиите, които създават следващата генерация. Роботът прави пълна трансформация от автомобил до хуманоид, като плановете са до 2020г. конструкцията да достигне 5 метра височина, подобно на величествено извисяващите се трансформъри от холивудските филми.

Тагове: , , , ,