27 февруари, 2024

Проектът “Отбивки” открива уникални точки от страната ни

Елена Цанкова и Иван Михалев са любители на пътуването. Те имат хиляди изминати километри извън България, но след като вземат решението да обикалят страната ни, те се натъкват на страхотни места, за които не се знае почти нищо. Двамата пътешественици създават блог, в който споделят своите преживявания и впечатления от обиколките си. Ето какво разказа Елена Цанкова за възникването на идеята и преживяванията по време на пътуванията.

Бихте ли разказали малко повече за вашия проект? Как започна всичко?

Тази история започна с едно пътуване из Родопите през лятото на 2011 година. До този момент не бяхме пътували активно из България, а пътувахме основно в чужбина. Но някъде в този момент си купихме кола и започнахме всеки уикенд да пътуваме извън София. Просто ставахме, изпивахме кафето си и тръгвахме. Имали сме случаи, в които дори не знаем къде отиваме. Спирахме край пътя, за да може Иван да снима, после продължавахме към някое село, водопад или красиво място, където да сме сред природата – into the wild. Спомням си, че си говорехме колко бихме искали да имаме един пътеводител на България в жабката на колата, за да си планираме пътуванията.
„Отбивки“ се появи случайно, както винаги се случва с хубавите неща. Пътуването из Родопите бе любов за цял живот, макар и не от пръв поглед. Тогава отседнахме в село Вишнево, където буквално няма нищо друго освен красива природа и прекрасни хора. Първата ми реакция, когато слязох от колата, бе: „Аз си тръгвам“. Но останах. И това бяха едни от най-незабравимите дни в живота ми. Върнах се заредена с идеята да направим блог за пътувания и го кръстихме „Отбивки“ по името на наш общ любим филм. И така започнахме.

От колко време откривате нови страхотни точки от страната ни?

Вече станаха 7 години. Колко бързо лети времето!

Кои са вашите любими “отбивки”? Разкажете повече за тях.  

Нямаме любими отбивки, но имаме специални за нас места. Всяко пътуване е различно, то е като линия на живота – има си собствена история, води те нанякъде, запознава те с нови хора, провокира въпроси, дава отговори… Мисля, че това е причината толкова много млади хора в България да искат да пътуват и да го правят често напоследък. То е като пътуване към себе си. Опитваш се да опознаеш външния свят, за да стигнеш до вътрешния.

Имаме си места, където усещането винаги е, сякаш ги виждаш за пръв път. Места, заредени с енергия, с една сила, която трудно се описва с думи, но се чувства, когато си там. Някои от любимите – язовир Пчелина, едни скали край Синеморец, Силистар, Родопите, островът “Св. Анастасия”. Като цяло – навсякъде, където имаме по-силна връзка с природата, отколкото с телефона си.

Кое беше първото място, което открихте?

Не си спомням първото, но винаги ще съм благодарна, че открих село Вишнево, защото там започна всичко.

Кои са вашите последователи? Имате ли помощници?

Имаме доста последователи във Фейсбук и те са хората, които често ни дават страхотни идеи за нови пътувания. Четем всички коментари и съобщения, слушаме внимателно и винаги се стараем да включваме аудиторията в това, което правим. Корицата на втората ни книга например – “Нови 101 отбивки” бе избрана чрез гласуване във Фейсбук, така че всички можеха да участват в избора измежду няколко фотографии от различни места в България. Радваме се на всички споделени пътувания и на всяка нова идея. Истината е, че винаги слушаме собствената си интуиция, но сме изключително щастливи, че можем да споделяме този път с другите. “Отбивки” се разви по естествен начин заедно с нас и най-хубавото е, че много хора откриват по нещо за себе си в този проект. Знаете ли, невероятно е усещането, когато чуем истории за хора, които са тръгнали на път с нашите книги в труден за тях житейски момент и са намерили нова посока за себе си или за двойки, които започват да живеят заедно покрай пътуванията. Има и годежи, сватби и деца с “Отбивки” – какво по-хубаво от това!

Кой е вашият любим сезон за пътуване и търсене на нови места?

Лятото. Когато има слънце, дните са дълги, залезите спират дъха, има море, пясък, летен дъжд, поля от слънчогледи, свобода, студена бира, прашни кецове и можеш да използваш банския като аксесоар (поне за женската част от екипа).

На вашия сайт има опция за предлагане на маршрут. Какви най-често са предложенията?

Най-често се търсят отбивки за по един ден край София. На планина и на море също. Има хора, които се интересуват и от по-странни, труднодостъпни и мистични места. Вече преобладават и търсенията за отбивки с деца. Но това е една друга история с продължение.

Тагове: , , , , , , , , ,