29 май, 2024

База  Дворене предоставя възможност за страхотни преживявания с конете

По време на почивките си, туристите избират най-разнообразни дейности, чрез които да разпуснат. Някои от тях предпочитат разходките в планината, други спортуват, а в близост до Разлог, част от тях се разтоварват чрез конна езда в база Дворене. Там, те получават възможността да се насладят на приятни обиколки сред прекрасните пейзажи на Пирин и Рила, яздейки. Николай Златков, който е собственик на съоръжението разказва за неговата история и за услугите, които се предлагат там.

Разкажете повече за конната база Дворене. Къде се намира съоръжението? Какви услуги предлагате на посетителите? От колко време съществува?

Конна база Дворене се намира точно на входа на град Разлог откъм Банско. Тя съществува от около 14 години. Имаме открити и закрити манежи, две конюшни, в които отглеждаме животните. Предлагаме на посетителите ни уроци по езда за деца, младежи и възрастни. По време на заниманията правим и кратки преходи сред природата с водач. Стремим се да организираме разходки по разнообразни маршрути, за да могат гостите да се насладят на красивите пейзажи в планината.

Какви хора най – често посещават Вашето място?

В последните години при нас са идвали доста хора. Имали сме посетители от IT сферата, научни работници, които са запалени по ездата, както и техните семейства. Радваме се, че напоследък при нас идват все повече млади личности, имащи желание да се научат на основните техники в ездата.

Как действа ездата върху здравето и тялото на един човек, по-конкретно на такъв, който прекарва повече от времето си в офиса?

Ездата е едно от най-добрите занимания за раздвижване след работния ден в офиса. Ако се спазват правилните подходи, тя е най-доброто средство за заздравяване на гръбнака, изправянето на стойката, а при децата действа и за други заболявания, причиняващи обездвижване. Ездата е подходящ спорт за цялото тяло – много добре се тренира вестибуларния апарат, създава се чувство за ритъм и се постига желания тонус. Самият контакт с конете придава една нотка на нещо невероятно за деца и възрастни. Нещо повече, ездата помага при стрес, защото в момента, в който се качиш на коня забравяш да мислиш за проблемите и задълженията си.

Освен конна езда, има ли възможност в Дворене да се практикуват и други занимания?

Да, имаме и АТВ-та, с които правим организирани off-road турове. Местоположението на тази база позволява подобни обиколки и ние се възползваме от това. Предоставяме условия за футбол, тенис на маса и федербал.

В близост до базата, има ли места, където туристите могат да отседнат?

Района предлага голям брой хотели, където посетителите ни отсядат. В самата конна база ние също имаме къща за гости, като имаме възможност да настаняваме около 27-28 човека.

Бързо ли се привързват хората към конете?

Много зависи от човека, но повечето хора се привързват бързо. По принцип, повечето от туристите, които идват при нас, са запалени по ездата и доста бързо свикват с конете. Запомнят кой от тях са яздили и при повторно посещение отново изявяват желание да контактуват с него.

Как минава един Ваш ден в базата?

Занимавам се с абсолютно всички грижи за конете от сутрин до вечер – хранене, почистване, извеждане на пасищата и т.н. Постоянно има нещо за вършене – поддръжка на пасищата и електропастирите. Като цяло, денят ми е винаги запълнен с различни задължения.

Тагове: , , , , , , , , ,