27 февруари, 2024

Идеята на DataArt е да демонстрира потенциала на IoT в съвременния живот

Проектът на DataArt, демонстриращ възможностите на т. нар. „Умен асансьор“ бе отличен в първото издание на наградите IoT Adventure Awards, които бяха раздадени по време на IoT Adventure Forum 2018 в София.

Наградата бе връчена в категория „Умен град“, а статуетката получи Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България.

Проектът на DataArt има за цел да демонстрира потенциала на IoT в съвременния живот и това как технологиите от този тип намират приложение в ежедневните ни дейности. Асансьорът дава възможност за гласово активиране, гласов контрол и гласови команди, използващи Amazon Alexa и DeviceHive. Освен това, умният асансьор може да разпознава подозрително или агресивно поведение, наличие на оръжие, съмнително облекло, емоции, състояние на тялото и т.н. В допълнение към това, системата е програмирана така, че да позволява излъчването на различни рекламни съобщения за това какви полезни места могат да бъдат намерени в сградата и на съответния етаж. Също така е възможно задаването на въпроси и получаването на отговори от типа: „Къде се намира най-добрият ресторант в сградата?”

„Благодаря за наградата и за това, че оценихте проекта на DataArt. Със сигурност най-голяма заслуга за нея имат нашите софтуерни инженери, които стоят в основата на създаването на проекта. Със сигурност ще ставаме свидетели на все по-голямо развитие на интернет на нещата и устройства от този тип ще навлизат все повече в живота ни и ще улесняват ежедневието ни, дори и в сфери, за които не сме подозирали“, сподели Виктор Андонов, изпълнителен директор  на DataArt България по време на церемонията.

Това е второто признание, което DataArt печели през настоящата седмица, след като блокчейн проект, разработен от екип на компанията, бе избран сред 12-те финалиста в надпреварата Porsche Next OI Competition. Инициативата даде възможност на участници от 300 различни компании в световен мащаб да създадат иновативно приложение за Porsche и да демонстрират умения в разработването на проект от типа „отворена иновация“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,