20 юни, 2024

Британската компания влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност

Най-коментираната в последните месеци компания Cambridge Analytica, обяви на 3-ти май, че ще преустанови работата си. От ръководството на фирмата заявиха, че решението влиза в сила незабавно, а причините за него са няколко. Както е известно, организацията беше обвинена за това, че е използвала незаконно данни от Facebook, за да повлияе върху изхода на президентските избори в САЩ през 2016г. и референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Вследствие на глобалния отзвук на обвиненията, Cambridge Analytica понесе сериозни загуби от няколко гледни точки. Най-тежката от тях разбираемо е оттеглянето на голям брой важни клиенти. Компанията се занимава с политически консултации и личностите, които ползват подобни услуги не могат да си позволят техните имена да са част от толкова мащабен скандал, независимо дали обвиненията ще бъдат опровергани или не. Друга причина, предизвикала вземането на това решение е фактът, че поради въпросните клевети, фирмата е изправена пред растящи правни такси, а това би донесло огромни финансови загуби.

“Cambridge Analytica се превърна в обект на редица необосновани обвинения и въпреки усилията на компанията да защити името си, тя бе оклеветена за дейност, която не само е изрядна от законова гледна точка, но е и широко приета като стандартен елемент от рекламирането в интернет както в областта на политиката, така и в областта на търговията”, се казва в официалното изявление на организацията. (източник: “The Verge”)

Припомняме ви, че компанията се оказа главният виновник за световен скандал, свързан със злоупотреба с личната информация на над 87 милиона потребители на социалната мрежа. Дейността на Cambridge Analytica включва предварително изследване на различни групи от хора, таргетирана реклама и някои други услуги. Фирмата набира популярност след последните президентските избори в САЩ (2016г.), когато вотът е спечелен от Доналд Тръмп. Вследствие на този изход от гласуването, директорът на компанията Александър Никс увеличава драстично броя на клиентите си, като изтъква способността на Cambridge Analytica да създава психологически профили на избирателите и така постига значително по – добра ефективност от традиционните подходи в рекламата.

Основното обвинение срещу организацията е за това, че през 2014г. Cambridge Analytica е събрала данните на 50 млн. потребители във Фейсбук. Това е осъществено благодарение на британския учен Александър Коган, който изобретява приложение и то бива свалено от 270 000 души и са се логнали с Фейсбук акаунтите си. Чрез него, Коган успява да събере информация както за въпросните потребители, така и за техните приятели.

Реакцията на ръководството на социалната мрежа и в частност на нейния създател Марк Зукърбърг не закъсня. Още след първите разкрития социалната мрежа поиска обяснение от Cambridge Analytica, но, очаквано, от компанията отрекоха всички твърдения. Последваха гневни отзиви от страна на обществото срещу Фейсбук, в които бяха поставени въпроси за това дали мрежата прави необходимите усилия да защити данните на потребителите си. Наложи се Марк Зукърбърг да се изправи пред Сената в САЩ, където той призна, че не са налице нужните мерки за защита и сигурност, но отрече, че Фейсбук продава данните на хората.

Процедурата по обявяване в несъстоятелност на Cambridge Analytica ще протече в Обединеното кралство. Предстои да стане ясно, дали това решение е опит за бягство от поемане на вина за случилото се.

Автор: Михаил Маринов

Тагове: , , , , , , , , , , , ,