26 април, 2024

Sofia Restaurant Week ще се проведе от 5 до 13 май

Събитието Sofia Restaurant Week помага на всеки, който е ценител на добрата храна да опита нестандартни ястия, предоставени от най-високо оценените ресторанти в българската столица. Досега, мероприятието е посещавано от всякакъв тип личности, включително и работещите в IT сферата. Повече разказва един от създателите на събитието  Атанас Тончев.

Разкажете повече за събитието. От колко време се провежда?

Това е четвъртото издание на събитието. За първи път то се проведе през септември 2016г.. След това, през 2017г., направихме 2 издания на Sofia Restaurant Week-едно през май и едно през септември. Тази година също сме планирали да го организираме два пъти, а също така имаме идея и за подобна инициатива в Пловдив.

Как ви дойде идеята за него?

Идеята дойде от нашата съдружничка Кристин Милнър, която е SEO на компанията.Тъй като аз съм представител на сайта zavedenia.bg, а тя има добър опит в тази сфера, обединихме усилията си и създадохме събитието Sofia Restaurant Week. Идеята не е нова, защото по света подобни ивенти съществуват от доста време. Все пак, за България е нещо по-непознато.

Колко ресторанта са включени?

Тази година в събитието ще бъдат включени 29 заведения.

Какви ястия се предлагат на клиентите? На какво се набляга в менютата?

Всеки ресторант ще предложи по две менюта, като всички са на стойност 29лв. Ние имаме някои условия, които поставяме на участващите заведения. Най-важното е те да съставят поне 2 3-степенни менюта. Почти всички предлагат неща, които досега на са включвали в обикновения си подбор на ястия. Тяхната цел е да изпъкнат и да експериментират с уменията на своите служители.

Наблюдава ли се някакъв вид  надпревара между ресторантите? Какви са оценките на хората?

Ние сме много радостни, когато виждаме, че участниците в събитието се надпреварват, въпреки, че това не е конкурс. Всеки един клиент, който посети дадено заведение получава обратен линк за връзка, с което гарантираме, че няма фалшиви мнения. Миналата година имахме 3 ресторанта, които получиха 4.8 рейтинг. Искаме да популяризираме т.нар. степ менюта в България. От друга страна, ние се опитваме да предоставим на обществото възможността да открива нови, стойностни места за хранене.

Колко голям е екипът, който организира ивента?

Зад екипа стоим 5 човека, които сме по-пряко ангажирани с проекта?

Какъв беше интересът на последните издания от страна на посетителите и на ресторантьорите?

Интересът от страна на обществото расте. Почти всяка година наблюдаваме около 15-20% покачване на посещаемостта. Последнят път клиентите бяха общо около 7500 души. От страна на заведенията, всяка година имаме много заявки за участие, но не всеки получава възможност за изява, тъй като имаме определени критерии, които сме обявили предварително.

Какъв личности участват в Sofia Restaurant Week? Има ли известни такива?

Нямаме точна статистика за това дали специални личности посещават събитието, но със сигурност клиентите ни са от средната и над средната класа.

Автор: Михаил Маринов