20 април, 2024

Чрез своята инициатива „Мога там. Искам тук“ компанията TELUS International прави опит да върне обратно българите, живеещи извън страната ни. Предлагайки на нашите млади сънародници различни удобства, организаторите предоставят реална възможност за кариерното им развитие.

TELUS International работи върху проекти в различни области. От края на миналата година служителите на фирмата се наслаждават на новата удобна и изпълнена с всякакви екстри сграда TELUS Tower. В нея са налице много полезни придобивки за специалистите, като разнообразни места за почивка, съоръжения за спорт и т.н.

В следващия текст ще разберете повече за компанията и нейната дейност. Захарина Вецева, която e ръководител екип „Корпоративн комуникации и CSR“ в TELUS разказва.

В края на миналата година сте финансирали 39 бизнес проекта в областта на образованието, екологията и здравеопазването. Защо избрахте точно тези сектори? Разкажете ни малко повече? С кой от проектите се гордеете най-много?

Следвайки глобалната политика на компанията, Общественият борд на TELUS International Europe подкрепя проекти в три направления: здравеопазване, образование и околна среда. Нашата философия „Да даваме там, където живеем“ е основен водещ елемент при определяне на проектите, които да бъдат подкрепени. Ние не само сме финансирали проектите на тези 39 организации, но с много от тях продължаваме да си сътрудничим във времето. Пример за устойчиво партньорство с организации, които сме подкрепяли, е това с фондация “Светът на Мария”, които осигуриха кетъринга за откриването на новия ни офис, а така също и за фондация “Очи на четири лапи” или “Подарете книга”, чиито каузи бяха сред подкрепените и по време на вече традиционната ни благотворителна Великденска продажба на сладки.

Не на последно място ние се стремим винаги да имаме разнообразни идеи сред подкрепените проекти, така че нашите служители да припознават себе си в тях и вдъхновени от това да участват в осъществяването им.

Бихте ли разказали за вашата инициатива „Мога там. Искам тук“, чрез която се опитвате да върнете младите българи от чужбина в страната ни? Какви са  резултатите от инициативата? Планирате ли да продължавате тази кампания и в бъдеще?

Повлияни от липсата на кадри през 2017 г. стартирахме инициативата „Мога там. Искам тук“, чрез която помагаме на българи да се завърнат обратно в България. Предлагаме на българи, които живеят зад граница и владеят 2 западни езика, възможност за кариера в международна среда, тук – у дома, при техните близки.

Знаем, че вземането на подобно решение не е лесно и затова създадохме пакета за релокация за българи, който включва самолетен билет до България, бонус от 5000 лв, хотелско настаняване за месец и подкрепа от нашия HR екип при издаването на документи и търсене на квартира.

Видяхме една наистина силна вълна от българи от различни възрасти и професии, които желаят да се върнат обратно в страната. Над 1000 души, живеещи на 5 континента (Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия), кандидатстваха в рамките на първата половин година. В резултат до момента имаме 30 назначени българи, завърнали се от Испания, Норвегия, Франция, Италия, Швеция и Германия.

Вярваме в социалната значимост на нашата кауза и продължаваме „Мога там. Искам тук“ и през 2018 г. Всеки, който желае да кандидатства, може да го направи на сайта им.

Какви са бъдещите инициативи на TELUS?

Освен, че ще продължим да развиваме програмата си “Мога там. Искам тук”, в момента работим върху една изцяло нова концепция за инициативи в подкрепа на нашата философия “да даваме там, където живеем”.

Също така продължаваме да развиваме своята безплатна академия за изучаване на немски език, която вече има вечерно издание. Желаещите да подобрят езиковите си умения, могат да се възползват от безплатно обучение, по време на което получават атрактивно възнаграждение. При успешно завършване ги очакват постоянна работа и трудов договор.

Съвсем скоро сте изместили централния си офис в сграда, която е построена по най – високи стандарти. Какви нови удобства са предоставени на служителите в иновативната TELUS Tower?

Екипите ни в София са разпределени в TELUS Tower и Infnity Tower на бул. България. Също така имаме офис в Пловдив, в който работят близо 300 души. Във всяка от локациите екипите ни могат да се възползват от тематични зони за почивка, забавления и игри, фитнес и йога зала, специализирани зали за обучения.

В новата ни сграда TELUS Tower, която се намира в центъра на София, всички служители на TELUS International Europe могат да се възползват от велопаркинг, 18 тематични зони за забавления и почивка, над 50 кухни и зали за срещи. Съвсем скоро на целия 18 етаж на сградата ще отвори врати новият безплатен фитнес център за служителите, оборудван с йога студио и зали за масажи.

Как координирате действията между двата офиса, тъй като и старото работно място още се използва?

Вътрешната ни комуникация е основно дигитална, което ни позволява да бъдем гъвкави и лесно да достигаме до различните екипи, независимо от това къде се намират. Информационният поток е много голям, постоянно организираме различни вътрешни и външни събития, и затова сме структурирали новините около тях в ежедневен вътрешен нюзлетър. При организацията на събития във всички локации, разчитаме на добра координация и силна екипна работа.

Как влияе забързаното развитие на новите технологии върху вашия бизнес?

Скоростта, с която се развиват високите технологии ни позволява постоянно да въвеждаме иновации в бизнеса си. Например, скоро TELUS International Europe стана първата компания в България, която изцяло дигитализира процеса си подбор на кадри, позволявайки на кандидатите да оценяват езиковите си знания и умения онлайн, в удобно за тях време и място. След успешно преминаване на няколко стъпки, те могат сами да си организират среща със специалист „Подбор“ в офисите ни.

В началото на февруари TELUS International закупи чуждестранната компания Xavient Digital. Обмисляте ли да използвате богатия опит на доказала се на международно ниво IT фирма в България?

На глобално ниво TELUS International вече черпи опит от технологичната експертиза на Xavient Digital powered by TELUS International. Придобиването на компанията ни ползволява да предложим на настоящите и бъдещите си клиенти всеобхватен набор от решения, предоставяйки им нови възможности за развитие и за растеж на пазара на цифрови и информационни услуги, във всяка точка на света, в която оперираме.

Серда Алиева, която е част от екипа на TELUS International от 2 години разказва за своите задължения, за удобствата на работното място и още.

Вашата позиция е Customer support representative, с какво е свързана работата Ви?

Проектът, по който работя е свързан с логистика за една от най-популярните световни доставчици в този сектор. Работният ни език е френски. Но за да бъда искрена: успявам да практикувам всички езици, които владея. Много често успявам да различа националността на крайния клиент и с тях говоря и на английски, турски, испански или български.

Позицията Ви изисква да сте постоянно в офиса, как успявате да разпуснете?

Всъщност успявам да разпусна добре и в офиса в почивките ми. Чета книги, забавлявам се с колегите в релакс зоните ни, обядваме заедно, играем на Playstation и билярд. Радвам се, че комуникацията ни не е затворена само в офиса  – с някой от тях танцувам салса и бачата. Благодарение на придобивките, които компанията ми предоставя, ходя на танци и спа. Обичаме да ходим на еднодневни екскурзии, когато имаме свободни дни. Разпускам и в Twitter, обичам комуникацията в социалните мрежи.

В какви инициативи на компанията сте участвали?

С удоволствие участвам във всички инициативи, когато имам възможност. Била съм част от рафтинг приключения, спортни турнири, филмови вечери и други. Всяка година TELUS International Europe организира благотворителното събитие за доброволчески труд “TELUS Дни на подкрепа”, в което с удоволствие ще се включа през есента на 2018-а.

От колко време сте част от екипа на TELUS Internatioal Europe? Как протича Вашият работен ден?

През ноември 2018г. ще направя 2 години в компанията. Денят ми протича много приятно и динамично. Пием кафе заедно с колегите преди началото на смяната. В почивките харесвам да ги развеждам из всички етажи на TELUS Tower, защото винаги има някой, който все още не е посещавал някоя релакс зона или тиха стая. В офиса успявам да общувам с колеги от над 50 националности, владеещи 35 езика.

Какви технологии използвате във вашия офис?

Имаме всичко необходимо да осигурим аутсорсинг обслужване, което следва световните тенденции в сектора.