19 април, 2024

Състоянието и бъдещето на криптовалутите съдържат разнообразни мнения. Какво обаче мислят ИТ специалистите?

В последните месеци едни от най – горещите теми, които се коментират в глобален мащаб, са свързани със състоянието на криптовалутите и търговията с тях. Станахме свидетели на някои драстични промени, приковали вниманието на правителствата и инвеститорите. Със сигурност е налице необходимост от съществуването на криптовалутите. Аспектът, върху който трябва да се работи е анонимността, защото както държавните власти, така и инвеститорите се страхуват от липсата на ясна и точна информация за това, кое къде отива. Ако този проблем бъде разрешен, то ефективната регулаторна търговия с криптовалути ще бъде напълно възможна.

Бързото нарастване на цената на Bitcoin, както и доста други фактори, причиниха спада в цената на валутата. Общественото мнение беше повлияно и от многобройните фалшиви новини, които едва ли не сложиха край на „живота“ на Bitcoin.

В първата част на този материал тези и още няколко много интересни твърдения ще споделят специалисти от софтуерните компании.  Първи на въпросите ни отговарят Деян Tодоров от Endava и Павлин Джоков от Playtech .        

Деян Тодоров е опитен програмист, като работи като Full Stack Senior Developer в офиса на Ендава е гр. София. Деян намира за интересни идеите и технологиите касаещи „Microservice Architecture”, “Blockchain Technologies”, “Functional programming” и редица други. През свободното си време, Деян обича да плува и да ходи на фитнес, да прекарва време със семейството си и да пътува.

 

 

Павлин Джоков е дългогодишен служител на Плейтех България като за 9-те години опит в компанията е преминал през различни позиции – Business Analyst, Business Analyst Team Lead, Product Manager. От скоро Павлин заема нова роля в компанията като е изцяло фокусиран в разработването на продукти за максимизиране на player engagement и lifetime value.

 

 

Вижте какво споделиха с нас Деян и Павлин в следващите редовете :

Има ли реална необходимост от криптовалутите? Каква стойност носят?

Деян Тодоров: Най-ясното доказателство за необходимостта им е съществуването на 1516 различни криптовалути към днешна дата (според coinmarketcap.com). Инвеститорският интерес расте постоянно, като от началото на 2017 година стойността на Bitcoin например, е скочила от 1000 долара до 8000 долара, което е 800% доходност. Допълнително доказателство е огромният публичен и медиен интерес по темата, като вече дори малките деца са чували за криптовалути.

Павлин Джоков: Има, разбира се, различните криптовалути имат различен смисъл и носят различна стойност. Но всъщност това, което ги обединява e блокчейн технологията, която позвoлява децентрализация с висока степен на сигурност и поверителност. Това е тяхната най-ценна характеристика. Блокчейн технологията определено ще има сериозна роля в бъдещото развитие на обществото и криптовалутите са нейната първа значима реализация.

При какви условия би могла да се създаде ефективна регулаторна търговия с криптовалути?

Деян Тодоров: На този етап основното нещо, което притеснява повечето правителства, е анонимността. Ако е ясно и точно кое къде отива, тогава може би притеснението би било по-малко. Правителствата имат нужда от данните на потребителите, за да могат да ги обложат с данък. Ситуацията носи потенциални загуби и на банките, защото могат да загубят пари от такси.

Павлин Джоков: Регулация има нужда в 2 сфери – ICO и Exchanges. Важно е да се спрат възможно най-рано опитите за измама и да се намали максимално възможността за пране на пари или други незаконни схеми чрез криптовалути.

Възможно ли е да продължи децентрализирането на криптовалути?

Деян Тодоров: Това е решение, което зависи от волята на правителствата. В същото време, ако хората имат реална необходимост от тях и желание да ги ползват, ще намерят начин да го правят. Именно нуждата на хората от удобен начин да осъществяват плащания по сделки е родила и познатите към момента “традиционни” валути. С развитието на технологиите и динамиката на търговските отношения, няма как да липсват промени и в средствата за разплащане.

Мнозина предричат края на криптовалутите или по – точно края на това, което са в момента – активи, които в голямата си част не служат за нищо. Какво е Вашето мнение?

Деян Тодоров: Огромният интерес към тях доказва, че има необходимост. Важно е да отбележим, че те са базата за създаване на Start Up проекти, които бързо успяват да съберат финансиране. Така те допринасят и за развитието на предприемачеството и бизнеса.

Павлин Джоков: Биткойн се възприема по-скоро като актив днес основно заради някои технически ограничения, които водят до високи такси и сравнително бавно обработване на трансакциите. Но това скоро ще се промени с Lightning Network. Много други криптовалути не страдат от този проблем и вече се използват в ежедневието. Това ще става все по-развито в бъдеще.

На какво се дължи спадът в цената на Bitcoin?

Деян Тодоров: От началото на годината има вариране в цената, но за спад като цяло не може да се говори. В края на 2017 година след масовия шум се включиха много играчи, които просто решиха да експериментират. Това разбира се доведе до рязко покачване на цената. В последствие новите експериментатори се уплашиха и по естествен начин пазарът се регулира.

До спадове в цената често се стига и след публични изявления за рестриктивни мерки от страна на правителствата на големи държави, както се случи например на срещата в Давос преди броени дни. Когато се анонсират намерения за забрана на криптоборси например, това се отразява на новите играчи на пазара. Те се плашат и продават

От началото на годината почти няма ден, в който да не се появи информация за кражби, забрани, регулации и други ограничения за криптовалутите. Нормално е да се спекулира с темата, защото се настъпват големи финансови интереси.

Павлин Джоков: На много фактори. Основно на прекалено бързото нарастване на цената през декември, което беше породено от търсенето от „инвеститори“, които не познават технологията, но са примамени от идеята за бързо забогатяване. Осъзнаването, че това не може да се случи доведе до разпродаване на голяма част от техните портфейли, което повлия на цената. Освен това имаше много негативни новини, някои от които откровено неистински, но пазарът, разбира се, реагира негативно. Не на последно място, цената според мен беше манипулирана от някои от големите играчи на пазара.

Какъв е Вашият опит с криптовалутите? Купували ли сте си до момента подобен тип валути? Ако да, какви?

Деян Тодоров: Лично аз съм опитвал с експериментална цел инвестиция в топ 10 валути и някои от по-малко известните. Освен, че проявявам професионален интерес към темата, мога да споделя и впечатленията си като потребител. Няма как да се пренебрегне удобството за 20 минути да изпратиш пари до Китай или Бразилия. Без да има нужда да ползваш какъвто и да било посредник и да заплащаш за услугата. Това съкращава значително времето, позволява ти да проследиш процеса и то без такси. Точно този фактор ме кара да смятам, че потребителите няма да се откажат лесно от тези позитиви и не е логично да се предвещава бързо изчезване на криптовалутите в свят, където хората управляват все повече ежедневието и живота си през технологиите.

Павлин Джоков: Да, купувал съм. Интересувам се главно от криптовалути с висока степен на анонимност и непроследимост, като: Монеро, Сумокойн. Използвам също Биткойн Кеш за някои плащания, защото транзакциите са бързи и евтини.