19 април, 2024

Основателят на технологичната компания Olimex, Цветан Узунов, разказва за проектите на фирмата и за новия хардуер BME280

Най – резултатният подход в бизнеса е да се стремежът към усъвършенстване на предлаганите продукти или услуги. Понякога подобряването на характеристиките на определени продукт се оказва голяма трудност за производителите, които, на свой ред, предприемат разнообразни действия, за да постигнат желания резултат. Малцина обаче се замислят, че обратната връзка с клиентите е може би най – ефективното решение.

Бихте ли разказали повече за компанията Olimex? С какви проекти се занимавате? Колко голям е екипът Ви?

Olimex е компания, която е вече на 27 години. Основах я аз, през 1991г., след като завърших Техническия университет в Пловдив. Занимаваме се с електроника – проектиране, производство на електронни устройства, развойни средства и др. Екипът ни е над 50 човека.

Вие сте Hardware Hacker, с какви технологии най – много Ви допада да работите?

Това, с което се занимаваме през последните 10 години е правенето на хардуери с отворен код. Ние отваряме cat – файловете на продуктите, които създаваме. Целта ни е да предоставим на хората възможността да видят до най – малкия детайл как е създадено устройството, ако проявяват интерес. Така, ако пожелаят те могат да го модифицират по техен вкус. На мен ми допада най – много работата върху хардуера.

Как помагат отворените технологии на бизнеса?

Отворените технологии помагат не само на бизнеса, а и на обществото, защото имат обучителен ефект – когато започнеш да разглеждаш как едно нещо е направено, ти самият получаваш ценни знания. За самия бизнес, отворените технологии помагат за произвеждането на по – добри продукти, защото получаваш обратна връзка още по време на развоя. Много важно е проектите да се отварят още от самото начало, тъй като в противен случай се губи тази много важна комуникация. Мога да дам хубав пример – преди време правихме една Linux платка, в която сложихме чипове, памети и пр., но се оказа, че паметта на нашия хардуер може да се върже така, че да работи 4 пъти по – бързо. По – интересното е, че тази информация ни я предостави съвсем случаен човек. Публикувахме схемите и хората започнаха да коментират. Никой друг от конкуренцията не беше правил тази модификация. Ето как, правейки един продукт отворен, можем да се възползваме от градивната обратна връзка. Друг плюс е, че клиентите, с които осъществяваме обратния контакт имат интерес продуктът да става все по – добър. Вследствие на това, те много често дават страхотни идеи.

Как Вашите SoC продукти се различават от популярната платформа Raspberry Pi?

Те са почти същите, като Raspberry Pi, но има конкретни решения, които дават предимство на нашите SoC платки. Например, Ethernet на Raspberry Pi се свързва с USB към конвертор, който е много бавен. Това се дължи на Broadcom – чиповете, използвани от Raspberry Pi. Те нямат native Ethernet, a при нашите чипове той е налице. Комуникацията с интернет става много по – бързо. Друг плюс е, че нашите чипове имат SAT, т.е. вие дирекно можете да свържете един твърд диск, а при Raspberry Pi можете да свързвате само USB флашки. SoC продуктите ни имат и литиево – полимерен charger за батерията и step-up конвертор.

Вашите платки са с отворен дизайн, но част от компонентите по тях се нуждаят от бинарен firmware и/или бинарни драйвери. Има ли търсене за напълно “отворени” системи, какво е предлагането в момента и каква е тенденцията според Вас?

Ние имаме платки, които са с много и различни процесори. Някои от тях наистина нямат свободни драйвери, но други са абсолютно mayline с тях. Например, чипът A20 – той е на пазара вече около 4 години и за него има абсолютно отворено всичко. Можете да ползвате напълно отворен код, можете да си работите с mayline Linux и няма необходимост от употребата на бинарни драйвери. По – новите ни чипове, като A64, все още нямат свободни. Нужно е малко повече време, за да се преодолее този проблем (ако можем да го наречем така). Софтуерът винаги изостава малко от хардуера.

Един от компонентите който исторически е създавал проблеми заради затворения си дизайн и бинарни драйвери е графичния ускорител, както при десктопите, така и при мобилните устройства. Смятате ли, че скоро може да се очаква GPU с напълно отворен стек, и възможно ли е то да дойде от България?

Нямам представа дали в България някой работи по подобен проект, но заедно с производителя Allwinner, който използваме в Olimex, в момента работи и една френска компания. Скоро те направиха kickstarter проект, чрез който събраха повече финансови средства и обещаха, че до няколко месеца ще пуснат на пазара графичен ускорител с напълно отворени софтуерни драйвери.

Разкажете как протича създаването на нов продукт с отворен дизайн (например новият ви IoT сензор BME280)?

По принцип взимаме решенията за нови продукти в движение. Виждаме даден чип и неговите интерестни свойства, след което решаваме да го тестваме. Преполагаме, че ако той е интересен на нашия екип, ще е такъв и за хората с подобна специализация и настройка. BME чипът е комбиниран сензор на Bosch, която е една много сериозна фирма с големи позиции в автомобилната индустрия. Сензорът е с много добри характеристики – има значителна чувствителност, може да измерва налягане от – 400 до +9000 м. надморска височина, може да измерва температура от -40 до +85 градуса и има функцията да измерва влажност от 0 до 100%. Датчикът е цифров и винаги прави прецизно измерване на резултатите. Можете да получавате отчети веднъж в секунда.

Има ли фирми на пазара, който използват отворения Ви дизайн и продават “копия” на по-ниски цени без да инвестират в R&D?

Със сигурност има. Много често ми се случва, когато присъствам на различни събития, при мен да идват различни хора, които ми благодарят за това, че компанията ни е създала платки, чрез които те са създали различни продукти, като касови апарати, постерминали и т.н. Ако някой иска да ви копира, той ще го направи, независимо дали дизайнът е отворен или не. Успешните продукти винаги се копират. Въпреки това обаче, големите компании идват при нас купуват различните проекти. Olimex работи с клиенти като Ultimaker и Honeywell. Това са фирми, които уважават отворения код.

Кои са най-популярните Ви продукти?

По принцип най – популярни са нашите Linux платки. Имаме много клиенти, включително и такива от България. Други известни продукти са платките ESP 8266 и ESP 32. Това са малки процесори, които имат вграден Wi Fi. Чрез тях можете да създавате сензори, да навързвате мрежи, да ги включвате към някакъв Cloud, като работата с тях изключително улеснена.

Планирате ли разрастване на Вашия екип?

Екипът ни се разраства дори и да не го планираме, защото ни хрумват все нови и нови неща. Като цяло Olimex се развива много динамично.