19 април, 2024

Кои са подходите в професията, които могат да се окажат Ваш добър помощник?

Професията на разработчика на софтуер е свързана с гоненето на много крайни срокове и напрежение. За да постигнете успехи както в професионален така и в личен план следвайте тези 5 лесни правила за мотивация.

Опитайте да постигнете баланс между работата и личния Ви живот

Професията на дивелопърите не им позволява да си поставят лимит на работното време, но все пак не бива да се прекалява с часовете, прекарани в разработването на проектите. Понякога това е неизбежно поради приближаването на краен срок или нещо друго, но когато не са налице реални причини, дългите смени трябва да се избягват и е необходимо вниманието ви да бъде съсредоточено в нещо различно – било то някакво хоби или просто безгрижно прекарано време със семейството Ви. Така подобрението във Вашето настроение е гарантирано.

Споделяйте Вашите успехи и проблеми с хора от същата професионална общност

Понякога общуването с различни личности от Вашата сфера на работа може да бъде най-ефективния начин за справяне с предизвикателствата, които тя ви предоставя. Изграждайки една своеобразна мрежа от полезни контакти с дивелопъри и инженери, създава благоприятни условия за взаимно развитие. Не е нужно да ограничавате Вашите контакти само до компанията, от която сте част. Интегрирането в глобалните граници на професията е доста ефективен инструмент за напредването в кариерата Ви.

Не се изолирайте на работното място

Ако се опитвате да страните от останалите Ви колеги, това може да се окаже една доста грешна стъпка за Вас. Работейки по проекти, които включват повече хора също е изключително важно за Вашето усъвършенстване. Груповото програмиране е страхотен начин за споделяне на знания по различни теми от професията. По този начин Вие можете да бъдете полезен както на себе си, така и на своите колеги.

Пробвайте нови предизвикателства

Полезно е ежедневно да си поставяте все по-високи цели и да се опитвате да поемате нови отговорности. Вследствие на това със сигурност стремежът Ви към самоусъвършенстване ще се засили. Ако се чувствате в период на застой от гледна точка на работата, която вършите, то това може да се дължи на факта, че не стартирате нови и непознати за Вас проекти.

Бъдете честен спрямо себе си

Всеки човек е наясно със своите слаби места в работата му, но малцина имат смелостта да ги признаят. Осъзнавайки в какво не сте чак толкова успешен, Ви помага по – лесно да проследите прогреса си. Също така, когато знаете какво точно Ви липсва, съсредоточавате усилията си там и впоследствие шансовете да отстраните въпросния недостатък са драстично по-големи.