25 април, 2024

Какво можете да откриете в археологическия комплекс Перперикон, язовира Кърджали и дяволския мост край Ардино?

Планината Родопи предлага страхотни природни картини и забележителности. Невъзможно е един човек да успее да обиколи всички интересни места в тази част от България за по – малко от месец, тъй като броят им е доста голям. Някои от туристическите обекти в региона обаче, са разположени на близко разстояние един от друг, като така позволяват на пътуващите да съчетаят посещенията на няколко дестинации в една екскурзия. Тук ще намерите любопитна информация за 3 от красивите бижута, намиращи се в Източните Родопи.

Археологически комплекс Перперикон

Перперикон се намира на 20 км. североизточно от град Кърджали. Той е един от най – древните монументални мегалитни паметници, като археологическите изследвания гласят, че на това място е имало живот през V хил. г. пр. Хр. Скалният град се издига на 470 м надморска височина, а в подножието му се намира Родопското село Горна крепост. В близост до това село тече река Перперешка, а долината е създала добри условия за живот в древни времена и затова местността е била дом за народи от различни праисторически епохи. Днес Перперикон е един от най – популярните туристически обекти в България. Внушителните скали, възхитителните природни гледки и чистият въздух са само част от всичко, което тази дестинация предлага на посетителите си.

Язовир Кърджали

Язовирът Кържали е един от трите големи изкуствени водни басейни, които събират водите на река Арда и нейните притоци. Той е изграден през 1963г. и постепенно се превръща в предпочитано място за отдих от туристите. Около него могат да се видят изключително красиви заливи, заобиколени от стръмни хълмове и уникални скални образувания. Много хора използват тази дестинация за пикници и излети, възхищавайки се на природното й съвършенство.

Дяволският мост край Ардино

Дяволският мост е ситуиран в живописен пролом на 10 км. от град Ардино. Той е строен в началото на 16. век и оттогава за него се говорят редица митове и легенди. Твърди се, че много майстори се проваляли в опитите си да построят моста, но се появил Димитър от село Неделино и успял да изгради моста. Впоследствие обаче той починал и затова нашите предци са смятали, че дяволът има нещо общо със строежа на този обект. Друг интересен факт около моста е, че на него са заснети култови сцени от великия български филм “Време разделно”.

Тагове: , , , , , , , ,