20 април, 2024

Защо да посетите Деветашката пещера, какви са нейните особености, и каква е причината холивудски продукции да снимат там

Локализирана в Ловешкия регион, Деветашката пещера ежедневно приютява голям брой туристи, като ги привлича със своите разнообразни забележителности. Тя е открита преди почти 100 години, но до 1990г. е била затворена за посещения и е използвана за други цели (като съхранение на петрол). Хората, живяли през това време, наистина са били лишени от едно уникално място. Какво може да откриете в Деветашката пещера и какви са нейните особености, ще разберете в следващите редове.

Доста популярен е фактът, че пещерата край Ловеч е една от най – големите в България. Общата й дължина е 2442м, а площта й – около 20 400 кв.м! Ако сте решили да посетите този обект, е необходимо предварително да се подготвите добре физически, защото ви очаква дълга разходка. Тя обаче е оправдана напълно от нещата, на които ще станете свидетели.

Както във всяка пещера, и тук не липсват сталактитите и сталакмитите, но в Деветашката формите на тези образувания са великолепни. Най – внушителни са сводовете на входа, които ви грабват още при първата ви “среща” с пещерата.

За любителите на историята и археологията, е нужно да се отбележи, че Деветашката пещера притежава много находки и останки от времето на неолита по българските земи. Повечето от разкопките се намират в една от залите, наречена “Олтара”.

Там имате възможността да се сблъскате с предмети от праисторическите времена.

Туристите, интересуващи се задълбочено от разнообразието на животинския свят, също няма да останат разочаровани, ако решат да посетят Деветашката пещера. Тя е дом на изключително голям брой животински видове, сред които 12 вида защитени земноводни, смок мишкар, южен гребенест тритон и още куп други животни. Най – голям обаче е броят на прилепите. Тук подслон намират хиляди прилепи! Туристическият обект е сред трите най – важни убежища за тези същества в България.

В близост до пещерата се извисяват и уникалните Крушунски водопади. Тези впечатляващи водни каскади също са една от предпочитаните дестинации за българските и чуждестранните туристи. Подобни богатства, предоставени ни от природата, не са за Изпускане!

Посещение на Деветашката пещера може да се окаже най – пълноценната почивка за вас. Красивите образувания, историческите находки, разнообразния животниски свят са само част от уникалните забележителности, с които този обект впечатлява гостите си.

Неслучайно, екипът на мащабната Холивудска филмова продукция “Непобедимите” преди няколко години избра точно това място за снимки.

Тагове: