10 декември, 2023

Независимо от това дали водите активен или застоял начин на живот, всеки от нас рискува да увреди гръбначния си стълб, с ежедневните си дейности и навици.

Подбраните упражнения от фитнес инструктора Станимир Михов, са лесни за изпълнение, но са изключително ефективни при болки в кръста или превенция на бъдещи проблеми, свързани със застоял начин на живот, мускулен дисбаланс, травми и контузии.

Упражненията са полезни за хората от IT индустрията, които са най – засегнати от проблемите с гръбначния стълб, поради заседналия начин на живот.

За опита си с неправилната стойка, последиците от нея и какво да правим за да се облекчим той ще ни разкаже в следващите редове:

Какви са най – честите симптоми на IT специалистите, които идват при Вас?

С.М.: Най – често пациентите ми се оплакват от чести схващания в областта на кръста и врата, болки при изправяне и гръбначно изкривяване.

Възможно ли е успешно лечение на неправилната стойка, на която дълги години не й е обръщано внимание?

С.М.: Неправилната стойка трудно може да бъде напълно излекувана, но при полагане на необходимите усилия, подобряването й е гарантирано.

Освен изброените упражнения, какво друго бихте препоръчали на софтуерните разработчици и като цяло на хората, работещи в офис среда?

С.М.: Това, което аз бих препоръчал на хората с подобни професии е да се раздвижват при всяка открила се възможност. Вариантите са много – спорт, фитнес, йога и т.н.

Упражнение #1

Легнете по гръб. сгънете десния си крак в коляното. Изпънете левия си крак към главата, след което обхванете с двете си ръце зад коляното и издърпайте напред към торса. Задръжте това дърпащо движение за 30 секунди, след което повторете упражнението два пъти за двата крака.

Упражнение #2

Легнете по гръб и сгънете двата си крака в коленете. Обхванете лявото си коляно с две ръце и дърпайте към торса. Задръжте тази позиция за 20-30 секунди. Повторете движението два пъти с всеки крак.

Упражнение #3

Легнете по гръб. Изпънете дясната си ръка настрани под прав ъгъл с тялото. Изпънете левия си крак навън. Опитайте се да изпънете дясното си коляно към лявата ръка, за да може почти да допре лявата ви ръка. Задръжте тази позиция 20 секунди, след което повторете по два пъти с двата крака.

Упражнение #4

Легнете по гръб и свийте левия крак в коляното. Поставете долната част на десния си крак, кръстосвайки го върху левия като се стараете коляното ви да сочи навън под прав ъгъл. Внимателно издърпайте левия си крак към главата и задръжте за 20-30 секунди. Сменете позицията с огледалната и повторете.

Упражнение #5

Опрете дясното си коляно в пода, след което го изпънете назад. Задръжте тази поза около 30 секунди. Повторете упражнението като смените позицията на краката си.

Упражнение #6

Застанете на ‘една ръка разстояние’ от масата. Наведете горната част на тялото си напред и изпънете ръцете си максимално, за да стигнете ръба на масата. Ръцете ви трябва да за идеално изправени, а главата ви на нивото на раменете. Задръжте тази поза за 10 секунди, след което станете наклонете тялото си на ляво, а после надясно, държейки изправен гръбначния стълб.

Упражненията са ефективни, ако се изпълняват правилно, тъй като раздвижват различни части от човешкото тяло. Вследствие на това болките в гръбначния стълб се облекчават до някаква степен.

img alt

img alt

img alt

img alt

img alt
img alt
img alt
img alt
img alt