29 май, 2024

През юли месец тази година студентите от Русенския университет ще се състезават в шампионата в Лондон.

В края на 2017г. студенти от висшето учебно заведение “Ангел Кънчев” в град Русе впечатлиха любителите на иновативните атомобили чрез своя проект. Каква е била мотивацията им, как са стигнали до крайния продукт и какво са постигнали на международната сцена, разказват ръководителят на екипа д-р Иван Белоев и един от студентите, които участваха в разработването на колата – Николай Бунчев.

Как възникна идеята ви за създаването на този вид автомобил и колко човека участваха в екипа по време на реализирането на проекта?

д-р Иван Белоев: – Целият проект е почти изцяло свързан със студентска инициатива. Участваха студенти от четири факултета на Русенския университет “Ангел Кънчев”, като те сами проявиха желание да се изявят. Екипът е съставен от учащи в различни инженерни направления. Идеята беше да бъде направен този иновативен автомобил с водородна клетка, за да вземем участие в Екомаратона в Истанбул, който се състоя през септември миналата година. В началото по проекта работихме 3 – ма предподаватели и 4 – 5 студенти, но в последствие групата се увеличи до почти 40 човека.

Участвали сте на “Schell Eco-marathon” в Турция, какво представлява този форум и как се представи вашият отбор там?

д-р Иван Белоев: – Това е състезание за проекти, свързани с енергийната ефективност, като е предназначено за ученици и студенти. Естествено, участие могат да вземат и преподаватели, за да им окажат помощ. Това събитие беше квалификация за следващия етап, който ще се проведе през юли в Лондон. В надпреварата създадените автомобили бяха разделени на 3 класа – коли с водородна клетка, със соларна енергия и електрически (на батерии). На нашия продукт беше отредено 5-то място от 7 участници. Това е доста добро постижение за нас, тъй като участвахме за първи път на такова събитие, а класът за водородните автомобили е най – сложен, предизвикателен и скъп. Успяхме с 1 кубик компресиран водород да изминем 96 км. Получихме също и наградата за цялостна изработка и дизайн на колата. Можем да се похвалим, че сме първият български отбор, който се прибира с такова отличие.

Колко време ви отне, за да реализирате идеята?

Николай Бунчев: – Започнахме да работим през февруари 2017г., през май представихме в София един модел на колата, като тогава показахме само външната част на автомобила (купето и шасито). Впоследствие олекотихме купето и довършихме всичко вътре – кормилно управление, седалки и т.н. Завършихме нашия проект през август, тъй като следващия месец пътувахме за Истанбул.

Каква скорост най – много може да развива тази кола?

Николай Бунчев: – На този етап, максималната скорост е не повече от 30 км/ч, като в бъдеще тя може да бъде променена, но е нужна и цялостна промяна в конструкцията на автомобила.

Обмисляте ли да усъвършенствате вашето произведение?

д-р Иван Белоев: – В момента нашият отбор “Hydro racing team” разработва нов модел на колата, с който ще участваме в Лондон. Предстоят доста подобрения едно, от които е, че автомобилът ще бъде изцяло от карбон. Освен това обмисляме да олекотим още повече превозното средство. Също така започнахме и нов проект, чрез който целим да създадем център за иновативен транспорт, но все още уточняваме някои неща.

 

Тагове: