23 април, 2024

С всеки изминал ден излизат нови и по-добри Smart продукти, които стават все по-достъпни и е възможно всеки от нас да направи дома си “Умен”

С всеки изминал ден излизат нови и по-добри Smart продукти, които стават все по-достъпни и е възможно всеки от нас да направи дома си “Умен”. Можем от разстояние да проверяваме дали сме изключили ютията и дистанционно да я изключим. Тръгвайки от работа да включим климатика вкъщи за да може когато се приберем да ни очаква желаната температура и дори да управляваме климата в дома ни.

Александър Марваков, управител на Smart Home, разказва повече за Smart продуктите, техните предимства и ползи за домакинствата:

Г-н Марваков, напоследък все повече компании предлагат Smart продукти. Как приемат българите навлизането им?

Все повече хора в България започват да разбират смисъла на Smart продуктите, техните предимства и започват да ги използват. Но като цяло мнозинството не знаят какво точно представляват и когато чуят Smart продукт си представят или футуристичен хладилник, който сам си поръчва продуктите когато свършат или огромни системи, които управляват целия ни дом. А всъщност нещата са доста по-прости, лесни и достъпни за всеки.

Какво предлагат Smart продуктите? Какви са предимствата им?

В днешно време Smart продуктите предлагат всичко. Като започнем от най-простия Smart контакт, който позволява от мобилния си телефон да проверим дали сме изключили ютията. В случай, че сме забравили да го направим, можем да я изключим веднага, без да трябва току-що стигнали до офиса, да се върнем до вкъщи. Продължим през универсалното дистанционно, с чиято помощ можем тръгвайки си от работа да включим климатика вкъщи и когато се приберем, домът ни да ни очаква със желаната температура. И стигнем до по-сложни системи, които сами управляват температурата и климата в нашия дом, както и много други неща.

Разкажете ни повече как отделните уреди си взаимодействат и как се управляват.

Взаимодействието между уредите може да бъде най-различно, в зависимост от уредите които използваме и от нещата, които искаме да постигнем, но ще ви дам няколко прости примера. Датчикът за околна среда следи за температурата в помещението и ако тя падне под зададения минимум, той включва климатика, за да затопли. При достигане на желаната температура го изключва. Така тези два уреда взаимодействайки си, правят поддържането на температурата във вашият дом, абсолютно автоматично. По същият начин датчикът за околна среда, чрез включване на влаго-уловител или овлажнител може да подържа влажността в точно зададения диапазон. Взаимодействията могат да бъдат и много по-сложни, включващи много повече условия и устройства. Например ако се появи силен вятър или дъжд, да се прибере тентата, да се пуснат щорите, да се затворят прозорците и т.н.

Управлението на Smart продуктите стандартно се извършва чрез софтуер за мобилни телефони, но напоследък с широкото навлизане на гласовите асистенти и техните все по ниски цени, по-често започва да се използва управление на Smart продуктите чрез гласови команди. Вече почти всички Smart устройства имат възможност да се управляват с помощта на гласов асистент.

Какъв софтуер използвате? Колко хора се грижат да работи той безпроблемно?

Основно използваме софтуера, който производителите дават със своите устройства, защото все още няма единен стандарт за комуникация между Smart устройствата на различните производители и те трудно си взаимодействат. Когато се налага да се прави интеграция между различни устройства, тогава се използват различни софтуери, понякога дори и няколко, за да може да се осъществи връзката.

Какви са тенденциите за масово навлизане на Smart продуктите в България и в световен мащаб? Смятате ли, че скоро всяко домакинство ще може да се автоматизира?

Smart продуктите в световен мащаб са доста разпространени. Последната една година те навлязоха доста силно и на българския пазар, но все още предстои широкото им разпространение. Това е бранш, който тепърва започва да се развива и да добива популярност както в България, така и в световен мащаб. С всеки изминал ден излизат нови и все по-добри Smart продукти, като цените им намаляват и стават все по-достъпни. Дори и в момента цените са такива, че всяко домакинство може да се автоматизира. Но преди това да стане, всеки трябва да разбере ползата от тази автоматизация, заедно с плюсовете и икономиите които тя му носи.

Кои са най-предпочитаните от потребителите продукти от вашата гама? Какво най-често търсят клиентите ви, говорейки за “Умен дом”?

Всички продукти които предлагаме са интересни и търсени, но безспорно най-предпочитани са универсалните дистанционни RM Pro и RM Mini, Smart контактите SP3 и SP3S и Smart ключовете TC2. Голяма част от клиентите идват на сайта ни четат, гледат видеа и намират продукти които правят животът им много по-лесен. Купуват си и ползват тези продукти без дори да са запознти с цялостната концепция на „Умен дом“ и че с тях домът им е станал „Умен“. Най-важното е колко е полезен и колко ти помага един продукт.