20 април, 2024

Как да извлечем максимална полза от бягането за здраве, кои приложения да ползваме за да следим състоянието си, важни правила …

В днешно време много от професиите са свързани с работа в офис и не предполагат значително движение. Този факт се отнася особено за IT специалистите, софтуерните инженери, програмистите и хората от  подобни сфери на дейност. Липсата на достатъчно раздвижване през дългия работен ден, води до възникването на различни здравословни проблеми, свързани най – често с покачване на теглото, болки в гръбначния стълб и някои деформации на тялото. За да избегнат евентуалната поява на изброените усложнения в здравето си, все повече ИТ специалисти предприемат разнообразни спортни занимания, включващи интензивно движение. Може би най – често избираното упражнение е бягането за здраве, но, за да се постигне оптимален ефект от него, е необходимо да се спазват определени правила, а също е ползотворно и да се използват иновативните мобилни приложения. Обичайно, хората, които тепърва започват да практикуват този вид упражнение, не са запознати с правилните техники, спомагащи за получаването на желаните резултати. В този текст ще научите няколко доста полезни подходи в „джогинга“, ако сте решили, че ще започвате тренировки.

От фундаментално значение за постигане на удовлетворителни резултати от бягането е изминатото разстояние по време на тренировка да се увеличава равномерно. Много от спортистите спазват така нареченото „правило на 10 – те процента„. Според него е най – ефективно, когато избяганата дистанция се повишава с 10 процента всяка седмица. Експертите са на мнение, че е хубаво по време на първата тренировка да не се покриват повече от 3-4км. Не е препоръчително рязкото увеличение на избяганите километри, защото могат да се получат неприятни контузии. За да имате най – точна информация какво разстояние сте изминали, можете да използвате приложението „Runtastic“, „Strava“ или „Human“. Според статистиката тези 3 апликации са ползвани от милиони потребители по цял свят, като отзвите са най – често положителни. Те могат да бъдат изтеглени безплатно, като са налице версии и за Andriod, и за iOS.

Хората, които бягат, за да изгарят калории и да намалят теглото си е необходимо да са наясно с „правилото за двата часа“. То гласи, че задължително трябва да изчакат два часа след хранене, преди да започнат тренировката. Така, изгарянето на желаното количество мазнини и калории се случва по – бързо и се избягват схващания на коремната мускулатура, подуването на корема, неправилното усвояване на храната и други неприятни здравословни усложнения. Свалянето на килограми е съпътствано винаги и от правилно хранене и е нужно да сме наясно с това какво енергийно количество приемаме при консумацията на различните продукти. Предоставяйки такъв тип информация и същевременно показвайки ви ефекта от ежедневното бягане приложенията „MyFitnessPal“, „MyNetDiary“ и „S Health“ могат да се окажат най – полезните ви помощници. Над 200 милиона „юзъри“ от целия свят се доверяват именно на тези апликации в борбата с наднорменото тегло.

„Правилото на интервалното бягане“ е също доста ефективен подход. По същество, то представлява редуване на по – продължителен период на тичане (крос) и кратки спринтове. По този начин се постига балансиране на сърдечния ритъм – за момент той се ускорява, но след това отново се връща в нормално темпо. Този начин на бягане дава и положителни резултати при изгарянето на мазнини. За улеснение при интервалното тичане също е препоръчително използването на „Cardiograph“ и „iCareHealth Monitor, които измерват ускорението в пулса ви.

Преди началото на кроса, загрявката е напълно задължителна. Инструкторите препоръчват разтягане на ставите и упражнения за пъргавост. Най – разпространените упражнения за разтягане са правене на кръгови движения с глезените и раменете. За краката е необходимо да се загреят хубаво мускулите на прасеца, а, за да загреете врата си е добре да правите кръгови движения с главата. Накрая на загрявката тичайте бързо на място за известно време.

Тагове: