22 април, 2024

“По-здрави и щастливи хора, по-успешен бизнес!”  Днес най-ценният капитал за бизнеса са хората, а за тях – собственото им здраве.

Дългият престой пред компютъра може да намали работоспособността на ИТ специалистите. Според проучване на Европейската комисия от 2014 г., стресът е най-често срещаната причина за проблеми със здравето на работното място и основен виновник за най-много дни отсъствие. Представители на медицинските среди у нас пък посочват, че около половината от всички отсъствия от работното място в България, с продължителност над три дни и 60% от трайната нетрудоспосбност, се дължат на мускулно-скелетни заболявания. Кратък масаж може да промени ситуацията. Освен, че носи удоволствие, той понижава стреса и повишава жизнена енергия, облекчава болките и премахва дискомфорта от продължителното седене на офис стола пред компютъра, подобрява имунитета и доброто настроение. Другата положителна страна е повишената мотивация, по-голяма удовлетвореност и работоспособност на служителя, по-малко отсъствия от работното място и не на последно място – възможност за задържане на таланти.

Накратко, смисълът на офис-масажа може да бъде обобщен така: “По-здрави и щастливи хора, по-успешен бизнес!”. Днес най-ценният капитал за бизнеса са хората, а за тях – собственото им здраве.

Золтан Трон, управител на фирма Офис Релакс, сподели с нас опита на компанията си:

Колко от ИТ компаниите се обръщат към Вас? Колко често правите за тях масаж на работното място?

З.T.: Над 70 от компаниите са наши клиенти. Тези техни служители, които ползват услугата ни, го правят поне веднъж седмично. Това дава добри резултати и повишава работоспособността и креативността им.

Кои са най-големите клиенти на услугата Ви?

З.T.: Сред най-големите ни клиенти са IBM, Playtech, SAP, Nemetschek, Infragistics, Haemimont, Telerik, Dreamix, Dynamo Software, Rila Solutions

Кога един програмист се сеща, че се нуждае от масаж?

З.T.: Когато се чувства напрегнат и има нужда да се отпусне и презареди, когато изпита някакъв физически дискомфорт от дългия престой пред компютъра като напрежение, болки и иска да бъде по-продуктивен, да повиши психическия и физическия си тонус. Голяма част от програмистите, с които работим обаче не просто се “сещат”, а имат съзнанието че редовното ползване на масаж ще им помогне да ограничат наслагването на негативните последици от стреса и многото часове работа, прекарани в еднотипна уседнала поза в дългосрочен план.

Какви са най-честите оплаквания на ИТ специлистите и какво бихте им препоръчали за по-голям тонус?

З.Т.: Най- често се оплакват от болки в раменете и долната част на гърба, умора, главоболие.

Освен редовни масажи препоръчваме вместо офис стол да ползват Fitball. Това е спортно – възстановителна топка. Седенето на такава топка предотвратява появата на спазматични болки в гръбначния стълб и гръбначни изкривявания. 10 минути утринна гимнастика също е безценни. Разработването на мускулите и ставите е важна предпоставка за физическия комфорт на всеки.

Тагове: