21 март, 2023

Четирима информатици от школа „А & Б“ в Шумен ще участват на Откритата московска олимпиада

Иван Ганев, Марин Йорданов, Петър Ангелов и Александър Георгиев от Шумен ще участват в тазгодишната Открита московска олимпиада по информатика. Младежите се подготвят под ръководството на д-р Бисерка Йовчева – създател на Школа „А & Б“. Шуменците са част от 12 българи, които ще представят страната ни в престижното състезание, което ще се проведе на седми и осми март в Москва.

В руската столица ще премерят сили таланти от цял свят, като няма долна възрастова граница за участие, а горната е за ученици до 12 клас. Първите два кръга на олимпиадата се провеждат дистанционно. В първият етап участват 2061 информатици от цял свят, които в продължение на два месеца решават 10 задачи. След първия кръг право на директно участие във финала получават 110 младежи. Сред тях са Иван Ганев от Школа „А & Б“, Мартин Копчев от Габрово и Захари Маринов от Плевен. До втория кръг на олимпиадата са допуснати 566 информатици, сред които 20 са от България.

Във втория кръг времето на състезанието е фиксирано, за пет часа участниците решават четири задачи. След втория предварителен кръг за финала в Москва са поканени 350 младежи от цял свят. Най-сериозната конкуренция за българите в престижното състезание ще бъдат участниците от Русия, Румъния, Сърбия, Беларус, Казахстан.

„Московската олимпиада по информатика се провежда в различен формат от стандартните състезания. В двата дни на надпреварата участниците трябва да решат четири, а не три задачи, както е в другите турнири. Една от задачите е сравнително лесна, а останалите са във възходяща сложност“, обясни Бисерка Йовчева и допълни, че трудните задачи са на ниво международна олимпиада по информатика, а в повечето случаи победителят от московския турнир е в топ десет на класацията за млади информатици в света.

Възпитаници на школа „А & Б“ в Шумен ще участват за трети път в Откритата московска олимпиада по информатика, а за останалите българи това ще е първа изява в руската столица. Още при първото си участие в престижното състезание през 2016 година Иван Ганев печели сребърен медал, а Валентин Борисов получава грамота за отлично представяне. През 2017 година Иван Ганев се окичва с бронзов медал, с грамота за отлично представяне в Шумен се завръща Петър Ангелов.