19 май, 2024

Обичате ли Шампанско? А Просеко? Вижте някои от характеристиките на любимите ви пенливи вина

Два популярни стила пенливо вино, но всеки един от тях е много различен – технологично и стилово. От Apollowine представят основните разлики между Шампанско и Просеко.

Региони и сортове
Първата и съществена разлика е, че Шампанското идва от региона Шампан във Франция, а Просеко от региона Венето в Северна Италия. Шампанското може да бъде бленд или едносортово вино направено от Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. А Просеко се прави от сорта Глера (в Италия често го наричат и Просеко).

Метод на производство
Втората най-важна разлика между двата стила пенливо вино е методът на производство, или по-точно как виното става пенливо. И в двата случая, първоначалното тихо вино преминава през втора ферментация, която образува CO2 и го прави пенливо (с балончета). В Шампан използват метода Шампеноа (” method Champenoise” или т.нар. „ традиционен метод“. Това е методът, при който втората ферментация се случва в бутилката, добавят се дрожди и ликьор де тираж ( т.е. захари, “liqueur de tirage”) Бутилките се оставят затворени с временни капачки (като на бира), с гърлото надолу, подредени на специални стелажи под ъгъл (Rack) , така че когато ферментацията приключи, утайката от „наядените“ дрожди се събира в гърлото.  Когато шампанскоо е готово, гърлото на бутилката се замръзява и утайката се отстранява – този процес се нарича дегоржаж, анг. ‘disgorgement’.  Тогава виното се затваря с тапа и металната кошничка наречена muselet се оставя да отлежава. За NV ( без реколта), Шампанското трябва да отлежи в бутилката минимум 18 месеца, а за vintage – 3 години.

При Просеко, най-често се използва „танк методът“, при който втората ферментация протича в голям съд. И отново, добавят се дрожди заедно със захар към базовото вино. И докато се случва втората ферментация, съдът е запечатан , за да се запази, правейки виното пенливо, преди да се бутилира и затвори.

Вкусове
Резултатът от двата метода на производство е изключително различен – вина с абсолютно различен вкусов профил.

В какво се различава вкуса?
По-близкият контакт на виното с дрождите, при традиционния метод за Шампанското, като цяло означава,че има повече автолитични вкусове – хляб, брьош и препечена филийка, както и цитрусови вкусове. Дрождите имат по-малко влияние за вкуса на Просекото, направен по „танк метода“, защото има по-кратък контакт по време на втората ферментация. Просекото е с по-плодов вкусов профил на Глерата, която се асоциира с круша, ябълка, и цветисти нотки. Въпреки това, някои стилове Просеко също използват технологията за отлежаване върху утайките или пък са направени по „традиционния метод“, като цяло правейки по-комплексно вино.

Видовете Просеко се разделят според качественото ниво, стилово, според нивата на захарност:

Друг вид пенлино вино е Франчакорта

Както Креман (Cremants), пенливитие вина във Франция, така и Франчакортата съществува малко под радара на световните пенливи вина. Но набира точки сред винените критици и често се описва като „Италианския отговор на Шампанското“. През 1995 г регионът Франчакорта в централна северна Италия, Ломбардия, който е само 2000хка приема DOCG статус. Сортовете, които са разрешени при производството на Франчакорта са два от тези за Шампанско – Шардоне и Пино Ноар плюс Пино Блан. Произвежда се по „традиционния метод“, както при Шампанското, където втората ферментация протича в бутилката.

Посетете сайта на Apollowine и разгледайте богатата им гама висококачествени продукти.

Тагове: , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар