19 април, 2024

Програмата на NaXex и ВУЗФ беше отличена с първо място от B2B Media в категория „Innovation in Talent Education“ на Employer Branding Awards.

NaXex и ВУЗФ създадоха магистърската програма “Мениджмънт в ИТ”, която постигна огромен успех. Целите и са да изгради в студентите знания и умения, свързани с управлението на проекти, процеси и човешки ресурси в ИТ сферата. В тази специалност могат да се запишат всички, които искат да развият управленска кариера в сектора. Борислава Георгиева, HR Manager в NaXex дава повече информация за програмата, която няма друг аналог.

Mагистърската програма на NaXex и ВУЗФ „Мениджмънт в ИТ“ беше отличена с първо място от B2B Media в категория “Innovation in TalentEducation” на Employer Branding Awards.

Как дойде идеята за тази магистърска програма?

Идеята се зароди от осъзнатата липса на управленски кадри в ИТ и предложението на ВУЗФ да направим програма, която да няма аналог. От друга страна имаме мениджъри и предприемачи в ИТ, които са акумулирали доста опит и знания, които са готови да ги предадат на младите хора.

Разкажете ни малко повече за  „Мениджмънт в ИТ“. Какви знания ще придобият студентите, които се запишат. Какви дисциплини включва програмата и каква е продължителността?

Програмата има за цел да изгради знания и умения, свързани с управлението на проекти, процеси и човешки ресурси в ИТ сферата. Студентите ще имат възможност да научат и за последните новости, свързани с информационната сигурност и изграждането на инфраструктурата. Управлението и разработката на софтуер, както и управлението на качеството са ключови за изграждането на познания в областта на технологиите.

Като основа на успешното управление на екипите и организациите е и добрият финансов мениджмънт. Стратегическият мениджмънт, както и предприемачеството и иновациите са част от учебния план на настоящата магистърска програма. Учебните предмети, намерили място в магистърската програма, обхващат и изграждат един холистичен подход при управлението на съвременните технологични организации.  Цялата програма проджължава една година. Лекциите са събота и неделя. Магистърската програма предоставя цялостна подготовка, свързана с ключови елементи в областта на мениджмънта на процеси, проекти и човешки ресурси в ИТ индустрията.

Какво образование и какви качества трябва да притежават кандидатите за тази програма? Има ли специфични изисквания към кандидат магистрите?

Образователната степен, която  се изисква, за да могат да се запишат студентите е бакалавър. Приемът става по документи и разговор за мотивацията на кандидат-магистрите.  За да се запишат в тази специалност на първо място се надяваме кандидатите да имат желание да придобият всички знания и опит, които преподавателите могат да им трансферират и да имат аспирации за управленска кариера в ИТ.

След завършване на магистърската програма как ще се реализират студентите?

По време на магистърската програма ще имат възможност да се запознат с част от лидерите в някой от големите ИТ компании. Дори само това е добра предпоставка за възможност за реализация в бъдеще. Магистърската програма предоставя цялостна подготовка, свързана с ключови области в ИТ мениджмънта, с цел да подготви бъдещите мениджъри.

Това е една наистина страхотна стъпка за амбициозните студенти в България. Преподавателите са имена с огромен опит. Разкажете ни малко повече за тях.

Лекторите съчетават в себе си теория и практика. Интерактивните упражнения и дискусии, чрез които се учи по време на лекциите създават комплексна подготовка за студентите.

Георги Гергинов е инициатор и гост-лектор в магистърската програма „Мениджмънт на процеси, проекти и човешки ресурси в ИТ индустрията“. Той е изпълнителен директор на NaXex Technological Development. Г-н Гергинов е един от изявените мениджъри и професионалисти в софтуерния сектор в България, с дългогодишен опит в управлението на софтуерни проекти, процеси и организации. Като изпълнителен директор в NaXex Technological Development, г-н Гергинов отговаря за стратегическото и оперативно управление на компанията, чиято развойна дейност и иновации при технологичните решения за финансовата и инвестиционна индустрия, осигуряват забележителното развитие на международната финансовата група Invesus. Г-н Гергинов започва кариерата си като софтуерен инженер и през 2003 г. започва работа в SAP Labs България. В германския софтуерен гигант, г-н Гергинов бързо преминава през управленската стълбица като се издига до ръководител на ключова част от облачната платформа на SAP. Г-н Гергинов активно работи за устойчивото развитие на една от важните за България индустрии и от 2015 г. е председател на борда на директорите на Innovations in Software Technologies Association (ISTA).

Александър Златанчев е преподавател в дисциплината „Инфомационна сигурност“ . Има над 8 години професионален опит в сферата на информационната и корпоративна сигурност. Кариерното му развитие в сферата на сигурността започва в “Hewlett-Packard Enterprise Services”, където достига до позицията на ръководител по сигурността на центровете за данни на компанията за региона на Германия. След това е бил ръководител на структурата за сигурност на “ProCredit Bank“ в България. От над 2 години заема позицията “Chief Information Security Officer“ в “Naxex Technological Development“. Експертният му опит включва области като: управление на информационната и корпоративна сигурност, управление на риска, фирмено разузнаване, стандарти по информационна сигурност и др. Александър има професионални сертификати като Certified Information Systems Security Professional (CISSP), CompTIA Advanced Security Practitioner (CASP) и CompTIA Security +.

Запознайте се с още от лекторите:

Ивайло Георгиев в преподавател в дисциплината „Управление на процеси и проекти“.

Ивайло Георгиев има повече 15 години опит в практическото прилагане на инициативи за подобряване на процесите и управлението на проекти. Като програмен мениджър на Европейския Софтуерен Институт Център Източна Европа, Ивайло е планирал и управлявал инициативи за подобряване и сертифициране на повече от 40 организации в Източна Европа и САЩ.  Той е провел обучения на повече от 600 мениджъри и професионалисти от над 250 компании в Източна Европа и преподава като извънщатен лектор във водещи университети в България.

Зорница Николова – преподавател в дисциплината „Управление на продукти и изисквания“.

Зорница Николова е съосновател и управляващ партньор на Leanify – компания, фокусирана върху имплементацията на Lean и Agile подходи в управлението на проекти, продукти и хора. Зорница има солиден опит в производството на софтуерни продукти, както в големи организации, така и в стартиращи компании. В момента се занимава с обучения и коучинг на компании и отделни ключови хора при прилагането на agile при създаване на продукти. В допълнение на консултантската си практика, Зорница работи със стартъпи като съосновател и ментор.

Веселин Арнаудов- преподавател в дисциплината „Основи на информационните системи“

Като директор, развитие на иновациите във VMware, Веселин Арнаудов отговаря за изследователската дейност и развиването на иновативни идеи в офиса на компанията в България. Това включва изследвания и развитие на нови бизнес линии, нови регионални продукти и ръководене на дейности заедно с академичната, излседователска и start-up общност. В ролята си на софтуерен инженер с 15 годишен опит в софтуерните разработки и изследвания, през последните десет години Веселин е част от екипа на VMware България. Завършил е Компютърни науки в Brown University и има опит като асистент в редица курсове, както и като гост-лектор в курсове в Техническия университет и АУБГ.

„Мениджмънт в ИТ“ поставя началото на едно по-различно образование. Образование което ще подготви бъдещите специалисти като ги постави в реалната среда на бизнеса.

Това е първата в България програма, която дава възможност на образованието и бизнеса да работят съвместно към постигане на една цел- да създадат истински професионалисти, можещи, знаещи и напълно подготвени за реалния свят на бизнеса.

Тази програма е важна стъпка към едно по-добро бъдеще за българските студенти!

Организаторите напомнят, че през февруари има втори прием за магистърската програма.

За повече информация: www.management.bg

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар