Изследване сочи, че жените, които приемат специално приготвена смес от минерали, подобряват времевите си постижения

Според ново проучване лошите резултати при тренировките могат да се дължат на недостиг на микроелементи в организма. Изследване, проведено от учени от Държавния университет в Охайо, установило, че жени, приемали специално приготвена смес от минерали и хранителни вещества в продължение на месец, подобряват времевите си постижения.

Специалистите сравнили резултатите на спортистките, които пили добавките, с тези на дами, които пили плацебо. В проучването участвали 28 жени, като 14 от тях приели да изпият минералите.

Трениращите в контролната група, които снабдявали организма си с хранителните добавки, намалили времето си на пробягване на 3 мили от 26,5 минути на 25,6 мин. Разстоянието от 6 мили, което изминавали с велосипед обикновено за 25 мин., го увеличили на 6,5 мили, а стъпките в специален тест повишили от 40 на 44. Изследователите нарекли тези наблюдения „статистически значими“ и нито един не бил отбелязан сред жените от плацебо групата. Доброволците били между 18- и 30-годишни, редовно правещи аеробни упражнения два или три пъти седмично в продължение на 6 месеца. Свикнали са с физическото натоварване, така че за тях не е бил проблем изминаването на три мили.

Робърт Ди Силвестро, водещ автор на проучването и професор по човешко хранене в американския университет, казва, че младите жени често имат дефицит на минерали и че тези хранителни вещества оказват влияние върху клетъчната функция по време на тренировка.

Използваните в изследването минерали включват форми на желязо, мед и цинк заедно с карнитин (получава се от аминокиселина) и фосфатидилсерин ( състои се от мастни киселини и аминокиселини). Ди Силвестро коментира, че тези минерали обикновено имат ниски нива в организма или равнището им е понижено в много диети. Карнитинът и фосфатидилсеринът се произвеждат от тялото, но могат да се набавят и с храната, която консумираме.

За разлика от жените мъжете не изпитват недостиг на тези хранителни вещества с изключение може би на медта. Ди Силвестро заключава, че би било интересно да се проследи дали вегетарианците от мъжки пол биха показали подобен дефицит.

– Ирина Тенева, журналист Framar.bg

Тагове: , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар

img alt
img alt