19 април, 2024

Изследване сочи, че жените, които приемат специално приготвена смес от минерали, подобряват времевите си постижения

Според ново проучване лошите резултати при тренировките могат да се дължат на недостиг на микроелементи в организма. Изследване, проведено от учени от Държавния университет в Охайо, установило, че жени, приемали специално приготвена смес от минерали и хранителни вещества в продължение на месец, подобряват времевите си постижения.

Специалистите сравнили резултатите на спортистките, които пили добавките, с тези на дами, които пили плацебо. В проучването участвали 28 жени, като 14 от тях приели да изпият минералите.

Трениращите в контролната група, които снабдявали организма си с хранителните добавки, намалили времето си на пробягване на 3 мили от 26,5 минути на 25,6 мин. Разстоянието от 6 мили, което изминавали с велосипед обикновено за 25 мин., го увеличили на 6,5 мили, а стъпките в специален тест повишили от 40 на 44. Изследователите нарекли тези наблюдения „статистически значими“ и нито един не бил отбелязан сред жените от плацебо групата. Доброволците били между 18- и 30-годишни, редовно правещи аеробни упражнения два или три пъти седмично в продължение на 6 месеца. Свикнали са с физическото натоварване, така че за тях не е бил проблем изминаването на три мили.

Робърт Ди Силвестро, водещ автор на проучването и професор по човешко хранене в американския университет, казва, че младите жени често имат дефицит на минерали и че тези хранителни вещества оказват влияние върху клетъчната функция по време на тренировка.

Използваните в изследването минерали включват форми на желязо, мед и цинк заедно с карнитин (получава се от аминокиселина) и фосфатидилсерин ( състои се от мастни киселини и аминокиселини). Ди Силвестро коментира, че тези минерали обикновено имат ниски нива в организма или равнището им е понижено в много диети. Карнитинът и фосфатидилсеринът се произвеждат от тялото, но могат да се набавят и с храната, която консумираме.

За разлика от жените мъжете не изпитват недостиг на тези хранителни вещества с изключение може би на медта. Ди Силвестро заключава, че би било интересно да се проследи дали вегетарианците от мъжки пол биха показали подобен дефицит.

– Ирина Тенева, журналист Framar.bg

Тагове: , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар