29 април, 2024

Нека ви запознаем с Women Techmakers Sofia. Общността има за цел да мотивира дамите в тяхното развитие в света на технологиите. София Лятева ни разказа историята на мотивационния хъб.

Как сформирахте Women Techmakers Sofia и кога дадохте старт на общността?
Women Techmakers Sofia е общност под шапката на Google Developers Group Sofia.
Всъщност, в глобален аспект началото на Women Techmakers е поставено през 2012 г. по време на Google I/O конференцията в САЩ. Тогава това е било просто отделен панел, фокусиран върху жените в технологиите. Впоследствие обаче от Google решават да доразвият идеята и да създадат нещо много по-голямо. Днес продължаваме да развиваме тази идея.

В България идеята за сформиране на българска женска общност се появи миналата година. Тогава аз бях на Women Techmakers Summit  в Прага, който се организира от Google. Официално от 2018 г. сме активни в директорията на Women Techmakers в глобален мащаб. Заедно организираме събития, на 23 май отбелязахме Световния ден на жената.

Добре е да се знае, че нашата общност не е ексклузивна само за жени, дори напротив, момчета от Google Developers Group много ни помогнаха. Когато разбраха за нашата идея, подкрепата от тяхна страна бе наистина невероятна.

Какъв е форматът на общността и каква е промяната, за която се борите?
Форматът на общността може да бъде всякакъв, аз взех решение да го направя като мотивационен хъб, тъй като идеята на общността е да представя различни възможности и да помага да се развиваме в бранша.

Имаме много различни групи, занимаващи се с кодене и продължаваме да се борим с част от предразсъдъците, които за жалост все още са видими на българския пазар. Смятам, че за момента се развиваме много добре в технологичния бранш, но и също така и че можем да вдигнем нивото. Напълно възможно е да имаме повече Chief Technology Officers жени и от тази гледна точка работим с всички женски общности – Coding Girls, Българския център за жените в технологиите, Women who code и Rails Girls. Заедно развиваме идеята как да популяризираме общностите си и как да ги направим още по-видими и по-разпознаваеми.

Смятам, че Women Techmakers е добро поле за изява. Искаме събитията ни да са от полза за дамите, които искат да основат собствен бизнес, да ги мотивираме, да им даваме добри примери. Искаме да им помагаме, ако са на кръстопът и не знаят накъде да поемат. Благодарение на партньорството ни с всички други общности, ние ги насочваме в правилната посока, според това от коя технология се интересуват. Това е и ролята на мотивационния хъб – жените да се чувстват сигурни в тази общност. Искаме на наши събития жените да споделят своите истории – откъде са тръгнали и как са успели. Тези истории са най-мотивиращи за участниците.

Какви са резултатите, които сте постигнали до този момент?Откакто страницата във Facebook е създадена вече имаме 300 харесвания – доста добро и напълно органично развитие. В Meetup сме над 100 и нашият брой постоянно расте. Определено бих казала, че се развиваме добре и в правилна посока. Самата идея, че искаме да постигнем промяна, заедно с всички останали общности, също е ключов момент за интереса към нас.

Как можем да се включим към Women Techmakers Sofia?
Всеки може да се включи в общността напълно безплатно, като се регистрира в Meetup или хареса нашата Facebook страница. Ако имат интерес към нашите събития, хората могат да открият информация на нашия уебсайт. От Google пуснаха и платформа в сайта, даваща информация зa  всички женски събития и на останалите активни женски общности в България. Ние наистина сме отворени за всички, така че мъжете също са добре дошли.

Тагове: , , , , , , , , , ,