27 април, 2024

Тодор Дамянов e Старши Софтуерен Инженер „Интеграционни решения и мрежови услуги“ в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“ на А1 България. Занимава се с програмиране още като ученик в родния си град Троян и завършва Технически Университет в София със специалност „Телекомуникации“. Програмира на Tibco BW, Java, Python. Всеотдаен е в работата си и креативен в писането на код, винаги е насреща, когато някой има нужда от съвет. Отговорен, отдаден, изобретателен са само част качествата, които го описват.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Тодор Дамянов, Старши Софтуерен Инженер „Интеграционни решения и мрежови услуги“ в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“ на А1 България.

Каква е причината да го номинирате?

Тодор Дамянов се занимава професионално с разработване на софтуер от над 20 години, като от 2008 година работи по проекти на А1 – първо като външен консултант, а по-късно и като член на екипа на направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“. В последните две години той е старши софтуерен инженер в отдел „Интеграционни решения и мрежови услуги“ и работи по едни от ключовите проекти на компанията.

Завършил е Техническия университет в София със специалност „Телекомуникации“. Занимава се с програмиране още като ученик в родния си град Троян, което е и основната причина да превърне създаването на софтуер в своя професия.

Необятните му познания в сферата на програмирането, отдадеността и изобретателността, които влага в работата си. Тодор програмира на Tibco BW, Java, Python и заедно с колегите в екипа създава приложения, управляващи състоянието на клиентите на A1 в различните елементи на обслужващата мрежа и платформите, осигуряващи услугите. Освен че е всеотдаен в работата и креативен в писането на код, той винаги е насреща, когато някой има нужда от съвет.

Опишете неговите професионални качества

Това, което го определя най-точно, е неговата отдаденост. Вероятно не би си признал открито, но много обича работата си. Има огромен опит с множество технологии и разнородни подходи в прилагането им. Постоянно следи в детайли тяхното развитие.

Незаменимо е задълбоченото му познаване на всички системи, с които трябва да е съобразена работата на Provisioning платформата, която екипът непрекъснато развива. От една страна са CRM, OMS и други бизнес системи, които определят какви услуги трябва да получават абонатите, а от друга – всички онези елементи на мрежата, в които „живеят“ съответните услуги. Аналитичността и способността му да се досеща на база опита си за забелязани в годините тънки особености на тези системи, както и за всевъзможни комбинации от събития и обстоятелства, му дават възможност да открива зависимости, които трябва да се вземат предвид при работата на екипа. В противен случай тези зависимости биха останали „скрити“ на база документация, експерименти и тестване.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

В А1 имаме програма за признание за хората, които не само изпълняват отлично целите и задачите си, но и преминават т.нар. „extra mile“ – „Топ 100“. Неслучайно Тодор е един от нашите 100 колеги, които през 2021 г. получиха това отличие.

Разкажете ни повече за него като личност

Много добър и скромен човек е. Страхотен приятел. Удоволствие е да се общува с Тодор и може много да се научи от разговорите с него.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Започва работа рано. До „дейлито“ в 9:30 вече знае за всичко, което се е случвало от вчера и по някакъв начин засяга дейността на екипа. Проверил е работата на системата и е огледал всякакви подозрителни отклонения. След като обсъдим предстоящото за деня, се впуска в задачите си, но не пропуска нищо от дискусиите на колегите и често се включва като ключов участник. Обядът е задължително навреме. Рано – „докато другите не са изяли най-хубавото“. Често в служебния ресторант или пък в някое от близките заведения. След обяд – отново се отдава със свежи сили на работата.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Тодор е част от екипа на А1, който се занимава с проектиране, развитие и поддръжка на middleware решения. Отговорностите на екипа са свързани с интеграция, провизиране и медиация, както и проектиране и конфигуриране на продукти и услуги, базирани на онлайн рейтинг. Сред ключовите проекти, по които Тодор работи, е създаването на софтуер за имплементация на 4G и 5G в мрежата на А1. Участва също и в мащабния проект за модернизация на голяма част от CRM системите. Сред по-регулярните дейности, с които се занимава, е подмяна на мрежови елементи като HLR, HSS и т.н. Сред основните предизвикателства, с които той се справя блестящо, са многообразието на услуги, системи и платформи, които се използват от компанията и клиентите, както и работата с професионалисти от различни области и с различна експертиза.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

В екипа помагането се получава неусетно. Всички сме професионалисти в определена област, но за проектите, по които работим, много ценно е взаимодействието по време на дискусиите, в които всички замесени заедно решаваме какво и как да се направи. В тях Тодор винаги е Most Valuable Player. Също и докато се забавлява със своите си задачи, някак успява да засича в разговорите наоколо всички признаци на затруднения и нерядко подава идеи, още преди някой да са е сетил, че Тошето може да помогне.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Отговорен, отдаден, изобретателен.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Тодор участва в повечето инициативи на компанията – от дискусиите и споделянето на знания и умения във вътрешни платформи, през доброволчески и дарителски акции до отбелязване на специални поводи и празници.

Какви са хобитата му?

Както и за голяма част от нас, компютърните игри са страст и за Тодор. Освен свързаните с компютри занимания, интересно негово хоби, което за жалост твърди, че е поизоставил покрай трите си деца, са танците. Нещо като хоби му е и постоянното следене за новости при всякакви джаджи и технологични устройства.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Харесва латино музика, съчетана при възможност с танци, а забавленията са свързани с хобитата и споделено време със семейството му.

Интересува ли се от гейминг?

Разбира се! Сред любимите му жанрове са RPG игрите и Shooter-ите, а една от най-предпочитаните от него игри е Fortnite.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Използва Android смартфон.

Какъв е стилът му?

Като характер е типичен представител на зодия „Професионален добряк“. Не би си позволил нещо, с което би ощетил или още по-малко обидил някого. Изключително спокоен, дори в сериозни неприятности. Трудно е да го видиш ядосан или обиден. На всичко може да добави хумор в подходяща доза. Екипен играч е и винаги търси баланса в отношенията си с хората.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

По настоящите проекти, по които работи, Тодор програмира на Tibco BW, Java, Python. Заедно с колегите от екипа създава приложения, поддържащи състоянието на абонатите на A1 по различните мрежови елементи и услуги. Има опит и със C++, но впечатленията ми са, че непрекъснато учи нови неща, така че не бих се учудил, ако скоро започне да използва и други.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Беше отдавна – още беше консултант, познат само на екипа и колеги от Level 2-support. Не ходи по срещи, няма служебен e-mail и достъп до Remedy – системата, в която се проследява обработката на казуси от абонатите. На среща с мениджъри от центъра за обслужване на клиенти темата е как да се процедира с някои типове оплаквания, затормозяващи работата на колегите там. Появи се питане, дали не е по-добре направо да ги пускат в системата „Тоширо“. Виждали, че каквото се пуска там, се оправя бързо, пък са все сложни случаи.
Оказа се, че забелязали в Remedy как колегите от L2 затварят такива случаи. Пише статус „Send to toshiro” и малко по-късно „Resolved”. А всъщност такъв беше имейлът на Тошко. Като се окаже твърде заплетен някой случай, L2 му пращат мейл и като отговори, че е готово – те затварят случая.

Номинацията е излъчена от Красимир Манев, старши системен дизайнер „Интеграционни решения и мрежови услуги“ в А1 България.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager