23 април, 2024

Редица правителствени украински уебсайтове бяха атакувани, получавайки заплашително съобщение. Според официалните представители е посочен “дълъг списък” на руски кибер нашествия срещу Украйна. Точно преди всички сайтове да излязат офлайн, заканително съобщение предупреди:

“Украинци!…Всичката информация за Вас стана публична, страхувайте се и очаквайте по-лошото.”

В съобщение до “The Guardian”, Олег Николенко, говорител на външното министерство, съобщи:

“Като резултат от огромната кибератака, уебсайтът на Министерството на вътрешните работи и други правителствени агенции временно не работи. Нашите специалисти вече започнаха да възстановяват работата на IT системите, а кибер полицията започна разследване.”

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел осъдиха атаките. Политическият комитет и комитетът по сигурността и кибернетичните звена на ЕС планират да организират среща, чиято цел е да решат как да реагират и да подкрепят Киев. Борел заяви:

“Ще мобилизираме всичките си ресурси, за да помогнем на Украйна да се справи с този проблем. За съжаление, ние знаехме, че това може да се случи.”

Според него е трудно да се каже кой е виновникът и той не възнамерява да обвинява никого, защото в този момент няма доказателства. Столтенберг каза, че ще бъде подписано споразумение между Украйна и НАТО, за да може Киев да получи достъп до платформата на НАТО за споделяне на информация, касаеща зловреден софтуер. Ан Линде, външният министър на Швейцария, коментира:

“Трябва да бъдем много твърди в посланията си към Русия, че ако има атаки срещу Украйна, ще бъдем много строги и много силни и стабилни в отговора си.”

Посолството на САЩ в Москва не даде отговор и не коментира ситуацията веднага.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International