28 април, 2024

Какво се променя?
На 5 юли 2018 г. промени в каналите и в хранилището ще влязат в сила за Unbreakable Linux Network (ULN) и Oracle Linux Yum server. Имайте предвид, че ако разчитате на конкретни по-стари версии на пакети, внедрени чрез инструменти за управление, като например Chef, Puppet, Ansible или други персонализирани скриптове, може да се наложи да прегледате кодa, за да сте сигурни, че ще продължи да работи. Това ще се случи, когато промените по канала са ефективни. По същия начин, ако използвате Spacewalk за Oracle Linux или поддържате локален мирър за ULN на базата на скрипта uln-yum-mirror, уверете се, че сте включили подходящия архивен канал, като го абонирате за него чрез ULN, ако е необходимо.

Промени в последните канали
Предстоящите промени ще засегнат най-новите канали за Oracle Linux 6 и Oracle Linux 7: пакети, които предшестват настоящото ниво на актуализация на Oracle Linux (напр. Oracle Linux 7 Update 5 или Oracle Linux 6 Update 9) ще бъдат преместени в новосъздадени архивни канали. В обобщение за Oracle Linux 7:

  • Преди 5 юли 2018: Последният канал на Oracle Linux 7 съдържа всяка версия на всеки RPM, пуснат до Oracle Linux 7.0
  • След 5 юли 2018: Последният канал на Oracle Linux 7  ще съдържа само RPM, пуснат в базата на последната актуализация и пачовите канали. Всички останали десетки хиляди RPM-и ще се преместят в последния архив на Oracle Linux 7

Аналогично за Oracle Linux 6:

  • Преди 5 юли 2018: Последният канал на Oracle Linux 6  съдържа всяка версия на всеки RPM, пуснат до Oracle Linux 6.0
  • След 5 юли 2018: Последният канал на Oracle Linux 6 ще съдържа само RPM, пуснати в базата на последната актуализация и пачовите канали. Всички останали десетки хиляди RPM-и ще се преместят в последния архив на Oracle Linux 6. 

Нови канали
Следните канали ще бъдат създадени на ULN и Oracle Linux yum server:

ULN

  • ol7_x86_64_latest_archive
  • ol6_x86_64_latest_archive

Oracle Linux yum server

  • ol7_latest_archive
  • ol6_latest_archive

В бъдеще ще може да се създават архиви на други канали, включително Oracle Linux 7 Latest Optional Packages (x86_64) – ol7_x86_64_optional_latest.

Защо се прави тази промяна?
Чрез периодично архивиране на пакети от най-новия канал до архивните канали, ще можем значително да намалим общия му размер, както и размера на файловете с метаданни. Това ще доведе до намаляване на мрежовия трафик и съществено по-добро представяне при използване на ULN или Oracle Linux yum server.

Какво се случва, когато се пусне актуализация на Oracle Linux?
Когато се появи ново обновяване на Oracle Linux, последният канал ще бъде актуализиран с набор от пакети, които се доставят на неговия инсталационен носител. Всички пакети, които не отговарят на тези критерии, ще бъдат преместени в архивния канал. По този начин последният канал за всяко издание на Oracle Linux ще съдържа само комплекта от пакети от най-новата версия, разпространявани на инсталацията за тази версия (налични в Oracle Software Cloud Delivery или миръра за теглене на Oracle Linux) заедно с всички актуализирани пакети (errata), предхождащи тази версия.

 

Тагове: , , , , ,