29 април, 2024

Гергана Паси е посланик на новите технологии от 2012 г. и основател на Дигиталната национална коалиция. Като един от създателите на MegaDojo, тя сподели пред Devstyler за историята и идеята на събитието.

Каква историята на създаване на MegaDojo?
Взехме идеята от ирландския опит. Не е нещо, което ние сме измислили тук в България, а е нещо, което е доказало успеха си. MegaDojo успява по игрови начин да запали децата към програмирането. Това ми се струва много важно и преди около три години стартирахме CoderDojo – инициатива, която се случва основно заради доброволците в нея. При подобни безплатни занимания успехът може да е реалност само ако има доброволци, които да отделят от времето си през уикенда.

Децата, чиито родители са заинтересовани, са винаги налични и е важно да застане организация зад тях. Това се случи, когато Дигиталната национална коалиция го припозна. Така че MegaDojo е факт и е напълно разпознаваема марка в България.

От къде идва идеята за името?
MegaDojo го създадохме в контекст на Българското председателство. От началото на 2007 година, когато става член на ЕС, едва тази година България има своите “мега” 6 месеца. Това са точно тези шест месеца, през които България е начело на Съвета на Европейския съюз и решихме, че за разлика от политиците, които извеждат напред и нагоре политическата адженда, ние искаме да изведем темите от бъдещето. Една такава тема е как се подготвяме за един съвършено различен свят. Как намираме място за всекиго в този технологичен свят. Как образоваме децата си в него. И какви са уменията на бъдещето, които всички ние като родители търсим за собствените си деца. Искахме да изпратим точно това послание, че това Председателство, независимо с какви политическите теми ще е свързано – ще започне и ще се закрие от едно технологично детско събитие. Самата идея MegaDojo ми беше предложена от Ади и Веси, които са двете жени двигатели на това мощно събиране.

Смятате ли, че децата трябва от ранна възраст да се занимават с технологии? Важно ли е за тях това?
Смятам, че другото ги обърква. Това са деца, които са родени с технологията. Искаме или не искаме, харесва ни или не ни харесва –  това е самият факт. Вие можете да проследите през собствения си опит, че в момента, в който те влизат в училище, това е първият шоков момент. Те се сблъскват със съвършено непознат свят. Светът на черната дъска или бялата дъска, на учителя, изправен като лектор пред тях.

Технологиите не представляват само един спокоен райски остров. В технологичния свят има много “подводни камъни” и рискове, за които и ние като родители и те като деца, трябва да бъдем подготвени. Затова днес сме се спрели на темите за сигурността, за фалшивите новини и забавленията, които децата разпознават в таблета, телефона и робота. По този начин те ще получат информация, която да е ценна за тях.

Тагове: , , , , , ,