20 април, 2024

Презентации за техническото образование за деца и методи за продуктивното използване на технологиите бяха показани на MegaDojo Sofia 2.0. Там се срещнахме и с Анке ден Оуден, General Manager, Microsoft CEE.

Започват ли твърде рано децата да се занимават с технологии?
Мисля, че не просто децата започват да се занимават с технологии от рано, но и се чувстват точно толкова готови, колкото едни млади хора на възраст между 16 и 18 години. След 3 или 5 години няма да имаме достатъчно квалифицирани хора, които реално да разработват бъдещи приложения или да дигитализират бъдещето за нас. Това е причината, поради която подкрепям ранното технологично развитие на децата.

А как виждате бъдещето?
Ако погледнете как стоят нещата днес, то вече всичко се обработва. Дори децата знаят как да правят това. След 10 години светът ще е толкова развит, че когато отидете до магазина, той ще ви познае, ще ви каже “Здравей. Как си? Добре дошъл отново”. Необходимо е да се обърне внимание на тези неща, които се основават на електронното изграждане на развиващи се приложения, разработването на софтуер. Имаме нужда от много повече кадри, защото в бъдеще диапазонът ще се разширява значително, а ние трябва да го покрием още днес.

Нуждаете ли се в момента от хора в Microsoft?
Вече е много трудно, защото имаме много хора с умения, но не с подходящите такива. Едва 20% успяват да покрият нуждите ни – нещата са доста оскъдни в това отношение.

Може ли да бъдете малко по-конкретни относно отворените позиции в Microsoft?
Става въпрос за наистина technical advanced хора, които знаят как се кодира, как да се изграждат, създават и обновяват приложения, как да работят със софтуерни стриймове, как да се свързват софтуерни платформи заедно. Защото в бъдеще ще се правят все повече връзки между различните платформи. Ще се правят и приложения по тях. Помислите само колко приложения има всяка компания. Това е платформа направена за клиентите, за да я използват и все пак някой трябва да плати на хората зад това. Централна и Източна Европа, по принцип – Румъния, Украйна, България – имат много разработчици, които са добри, но все още не са достатъчни като нужен брой специалисти за бъдещето.

Може ли да ми кажете нещо от кухнята на Microsoft?
Първо, тези събития са изключително важни за нас. Правим много с децата. Имаме много образователни програми. Ние правим проекти за учители, посещаваме училища, организираме хакатони. Интересуваме се от развитието на децата. Целта е да се научат да пишат код, да разберат как да развият собствените си умения за в бъдеще. Търсим следващите DigiGirlz, защото вярвам, че нямаме достатъчно момичета, които възнамеряват да работят в областта на технологиите, а ние се нуждаем от тях, защото имаме нужда от много повече хора, не само от момчета. За да мислим за дигиталното бъдеще! Всички тези неща са важни за нас. И ние, от Microsoft, организираме много събития в страните, за които отговарям.

Тагове: , , , ,