28 април, 2024

Иван Стойков е старши финансов анализатор в Моите Пари ООД. Завършва икономически техникум във Варна, а след това и УНСС София. Притежава бакалавърска степен по специалността “Икономика на кооперациите” и магистърска степен по специалността “Финанси”. За сайта MoitePari.bg работи от самото му създаване, а предишният му опит е в сферата на търговията.

Идва ли залезът на кеш разплащанията? Финтех услугите ли са причина за това?

Може би, но в България, според мен, няма да е скоро. Макар понастоящем да имаме немалко възможности за безналични плащания, кешовите разплащания все още са много популярни, особено в по-малките населени места. Финтех услугите катализират процесите от налично към безналично плащане. Считам, обаче, че трябва да мине още време, за да станат безналичните плащания толкова масови, колкото в момента са кешовите.

Необходимо ли е банките да наваксват в своите услуги, така че да са конкурентни на финтех индустрията?

Те вече го правят. Така наречената “дигитализация” на банките е стъпка в тази посока. Много от техните услуги в момента са достъпни онлайн, всички банки имат мобилни приложения, много операции са възможни без посещения в офис. Нещо повече – някои банки дори развиват дигитализацията до ниво “виртуална банка”. Цялото банкиране на клиента може да бъде изведено в 1 приложение, кандидатстването за определени банкови продукти също може да бъде онлайн. Кандидатстване за кредит или откриване на депозит онлайн отдавна не са новост. Разбира се, финтех индустрията предлага много-много широка палитра от услуги, но пък банкирането е специфична дейност и банките се развиват именно в нея. На функционално ниво, считам че те донякъде са догоноли финтех индустрията (поне по отношение на най-масовите операции). Като предизвикателство пред банките виждам цената на услугата. Дигитализацията определено понижава цените, но въпреки това по отношение на цените за разплащания и преводи, например, банките все още не са напълно конкуретни на финтех компаниите, специализирани точно в тези дейности.

Ако финтех пазарът преживява “бум” в момента, то може ли да се стигне до пренасищане на услугите и следователно до отлив на потребители за някои компании?

Смятам за естествено след “бум” или бърз растеж на пазар, какъвто и да е той, да настъпи уравновесяване. Това е нормален ход. Тук не бих говорил толкова за пренасищане, колкото за пресяване/отсяване. Ръстът на един пазар допуска на него да се включат различни по качество участници. И всъщност това “пренасищане”, да го наречем, е най-хубавото на растящия пазар. Така клиентите имат възможност за избор – както на услуги, така и на доставчици на тези услуги, да ги тестват, да формират впечатления. Всичко това е един естествен филтър, който в даден момент ще установи пазара. Не само някои компании ще загубят клиенти, но е напълно възможно и дадени услуги да изчезнат, именно поради слаб интерес към тях. Ето защо, след насищането на пазара, идва и корекцията. След нея ще останат най-търсените услуги и най-добрите доставчици на тези услуги.

Какви проблеми на хората решават криптовалутите и ще се превърнат ли в разплащателно средство за ежедневни потребности?

Много дълга тема. Към момента не бих могъл да кажа дали и какви проблеми решават криптовалутите. Това би означавало да влезем в полемика ЗА и ПРОТИВ банките, ЗА и ПРОТИВ криптовалутите. Дали криптовалутите ще се превърнат в разплащателно средство в ежедневието – най-вероятно и това ще се случи, но според мен обществата още не са готови за това. От друга гледна точка, за да бъдат приети като такова средство те трябва да се ползват с доверие, да са признати като официално платежно средства изпълнявайки всички изисквания за това. За по-масово навлизане в ежедневието по-скоро мисля, че може за начало да е под формата на някакъв хибриден вариант. С други думи, търговците да са склонни да приемат плащания и в криптовалути. Има вече такива наченки. Нещо подобно на плащанията в момента на покупки в лева с дебитна или кредитна карта в друга валута.

Интервюто с Иван Стойков е част от специалното издание на DevStyleR “Fintech:: Възходът”, което може да бъде прочетено на следния ЛИНК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author