24 април, 2024

Мартин Айвазов, софтуерен инженер в Software AG, ентусиаст по роботика и президент на RoboClub.bg, където студенти от различни курсове и потоци комбинират уменията си за създаване (проектиране, сглобяване и програмиране) на роботи, системи за автоматизация, дронове и др. Мартин е организирал множество работилници за запояване, програмиране на python, git/github и др. Основната му цел е да се забавлява, да прави нещата, които обича докато мотивира хората около него. На тазгодишното издание на OpenFest 2021, Мартин ще бъде организатор на работилницата по запояване. Не изпускайте този интересен уъркшоп, който ще се проведе на 14.08.2021 (събота) с начален час 11:00. 

Защо реши да се развиваш в технологичния сектор? Какво/ Кой те вдъхнови?

Случайно попаднах през 2016 година на HackConf и като основна причина за това бих определил хората, които организираха това събитие – Радо, Ивайло, както и всички лектори. Те са основните “виновници” да се занимавам с технологии в момента.

Какви програмни езици знаеш и използваш?

Професионално използвам и съм използвал само JAVA, но поназнайвам също така Python и C.

Какви качества трябва да притежаваш, за да станеш успешен софтуерен инженер?

Надявам се да мога да отговоря на този въпрос след няколко години. Като предположения бих казал упоритост, инженерна мисъл и също така интересни проекти, по които да работим, и готини колеги.

Ще споделиш ли малко повече за клуба по роботика – Roboclub.bg, на който си председател? По какви проекти работите в момента?

В Клуба по роботика има концептуални промени през последната година. Вече имаме определени позиции за всеки човек. Основните позиции са за мейкъри, които правят готини джаджи. Обикновено те разработват системи за автоматизация, за  достъп до абсолютно всичко, за което можеш да се сетиш – код плюс електроника. Имаме също така маркетинг екип, които се занимават с представянето ни в социалните мрежи, хора които организират събития. Имаме хора, които се занимават с обработка на данни и си играят с Python, и всички инструменти, които Python предлага. Разбира се, имаме състезатели по роботика, които са неизменна част от клуба. Те се занимават със съставянето на колички, участващи в състезания по роботика като Робо лига, което е най-голямото състезание по роботика в България.

Кое е най-иновативното решение, което успешно си успял да приложиш в областта на роботиката досега?

Иновативни решения сме успявали – не говоря в първо лице понеже винаги работим в екип – да приложим в хакатоните, в които сме участвали, както и в състезанията, като сме правили много интересни неща. Например последния хакатон, в който участвахме беше изцяло онлайн и успяхме за два дена да създадем кошче, което само рециклира. Беше много динамично.

Какво мислиш по етичните въпроси, които възникват с използването на роботика? Например колко подобни на хората трябва да стават роботите?

Според мен роботите изобщо не трябва да са подобни на хората и това по-скоро ограничава технологичния свят. Ако искаме да направим роботите подобни на хората най-доброто, което може да станат роботите ще са хора. Ако мислим по- “out of the box” реално роботите могат да стигнат до Марс и да си ходят там като Марсоходи.

Кои според теб са най-големите предизвикателства пред технологичната индустрия в момента?

Основното предизвикателство е “security”-тo понеже от ден на ден данните стават най-ценния ресурс и тяхното опазване, според мен, е основен проблем в момента, както и водещо предизвикателство за повечето компании.

Какво е нещото, без което не можеш да започнеш своя работен ден?

Нямам сутрешна рутина, но бих казал кафето.

На тазгодишния OpenFest 2021 ще бъдеш организатор на традиционната работилница по запояване. Какви са твоите очаквания от OpenFest 2021? Какво те мотивира регулярно да се включваш в събитието? 

Реално самата работилница е традиционна и всяка година се провежда. Дори аз участвах в нея преди няколко години, когато я организираше Леон. Очаквам да има много усмихнати хора – хора, които за първи път ще направят своята първа спойка, ще си сглобят собствена платка.

Годишната мотивация, която получавам от това събитие е уникална. Винаги си тръгвам супер мотивиран, понеже се срещам със супер много хора и професионалисти, които са доказани в сферата на технологиите, и имам възможност да си поговоря с тях. Така че очаквам да си тръгна с много мотивация и усмивки.

Както сподели преди малко, ти си бил и участник в тази традиционна работилница по запояване, а в момента си неин организатор. Може ли да споделиш коя роля повече ти допада?

Определено като участник е по-забавно, понеже отиваш, сглобяваш си нещо и си тръгваш. Като организатор също така е доста по-вдъхновяващо, понеже виждаш хора, които попиват от твоите знания, които ти имаш и ги прилагат на практика.

Как успяваш да балансираш личния с професионалния си живот?

Тук не мисля, че съм много добър. Не мисля, че се справям добре с балансирането на личния и професионалния живот.

Може ли да споделиш какво ще посъветваш току-що навлизащите в бранша специалисти?

Бих ги посъветвал да ходят на такива готини събития като OpenFest, да се запознават с много хора, да пишат код, да правят платки и да се занимават с това, което им е приятно.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,