29 април, 2024

Писта „Дракон“ е мястото, на което всички фенове на моторните спортове чувстват у дома. Тук търсачите на екстремни усещания могат да се насладят на драг и дрифт състезания, клубни изложения, обучения и дори тиймбилдинги. Мениджърът на „Дракон“ – Емил Иванов, разказва повече за тръпката, която предлага съоръжението.

Какво представлява писта „Дракон“ и как се развива тя, от началото на своето съществуване?

Писта „Дракон“ съществува от 2005г. Тя е единствената специализирана писта за коли и мотори в България. Оттогава не спираме да я модернизираме и наскоро тя претърпя лек ремонт, при който добавихме допълнителни завои. Днес нейната дължина е 2048м., има 7 леви и 6 десни завоя, с финална права от 580 метра. Максималната скорост, която е развита на нея до този момент, е 245 км. Съоръжението се използва предимно за драг и дрифт. Собственик на пистата е Христо Стоилов – бивш рали пилот, който се занимава с коли, високи скорости, екстремно шофиране. По принцип пистата се използва за клубни и маркови събори. Пространството е отворено за всеки желаещ не само през почивните дни, но и през седмицата.

Какви са хората, които идват при вас? Има ли дивелъпъри?

Много и различни хора участват в нашите събития и ги посещават. Наблюдаваме, че немалка част от тях са от IT сектора. Те идват при нас, за да карат и да се насладят на високите скорости. Някои от тях участват и в състезанията, които се провеждат на нашата писта.

Разкажете ни за начинанието „Купа Дракон“. Как може да участваме в събитието?

Тази събота и неделя ще се проведе състезанието, което ние сами организираме – „Купа Дракон“. Една от основните причини да поддържаме това събитие за поредна година е, защото искаме да привлечем всички хора, които имат интерес към високите скорости. Там те могат да дойдат и да покарат, или пък да бъдат зрители.

„Купа Дракон“ е може би единственото по рода си аматьорско състезание у нас. Правилникът, който е заложен в него, е заимстван от професионалния спорт, като някои неща са приравнени и изключени поради причината, че ние умишлено наблягаме върху аматьорското участие. Нашата главна цел е да привлечем все повече хора в този спорт, да усетят адреналина и да го обикнат. За момента мисията ни е успешна, тъй като имаме пилоти, които са излезнали от „Купа Дракон“ и днес карат професионално.

Какви са технологиите, които се използват в моторните екстремни спортове?

Технологиите в екстремните спортове не спират да навлизат. Ние лично използваме технология за времеизмерване на световно ниво, която се използва от огромни писти, някои дори със сертификати за „Формула 1“. Измерването е закупено от холандска фирма, посветена на производство и разработка на времеизмервателни уреди.

Като цяло технологиите се обновяват ежедневно. Наскоро фирмата KW Германия, която създава спортни окачвания за автомобили, е създала ново специално окачване, което се настройва чрез смартфон. Тази иновация изключително улеснява работата и така вместо колата да се вдига, да се поправят амортисьори на ръка, всичко може да се настрои само с инсталирането на едно приложение.

Кое най-много се харесва и търси от посетителите на писта „Дракон“?

При нас хората търсят повече отворените дни, когато е възможно да използват целия потенциал на съоръжението и да се забавляват сами със своя обикновен или спортен автомобил/мотор. Имаме и запитвания и за тиймбилдинги от различни компании. Малко по малко започваме да придобиваме популярност сред почитателите на екстремни усещания. Писта „Дракон“ е отворена за всички, които проявяват интерес, независимо от автомобила, с който разполагат.

Тагове: , , , , ,