27 април, 2024

В Stack Overflow излезе интересно проучване, в което разработчици споделят своето мнение относно Blockchain технологиите, спрявани за неизбежното бъдеще. Данните са базирани на отговорите на 693 софтуерни професионалисти, в рамките между 5-и и 17-и май тази година. Ето и какво гласят резултатите.

38.56% са на мнението, че Blockchain е хайп, докато в контраст, 61.44% вярват, че именно тези технологии са гейм чейнджър и ще променят света. Въпреки това обаче, едва 23.53% са работили с Blockchain, докато останалите 76.47% не са.

И все пак това не променя намеренията за работа – 61.85% имат желанието да работят с Blockchain, срещу 38.15%.

От проучването също се оказва, че е най-популярно е да се работи с технологията сред студентите или като хоби/страничен проект. Тези два типа занимаващи се с Blockchain са 2:1 на тези, които всъщност работят с него в дадена компания. Като технологии пък, Ethereum е най-популярен сред всички – и за тези от хоби/страничен проект, и за тези, работещи с Blockchain на работа. На второ място пък, отново и в двете категории се нарежда Hyperledger, а на трето OpenChain.

От Stack Overflow правят три основни заключения. Първото е, че разработвалите с Blockchain, са именно тези, които са най-нахъсани за него. Второто е, че най-популярните програмни езици са основоположни за технологията – това са JavaScript, Python и Java. Третото е, че въпросите в Stack Overflow, свързани с Blockchain, виждат своя връх тогава, когато цената на Bitcoin расте или прави пореден рекорд.

Проучването на Stack Overflow можете да намерите на сайта.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author