19 април, 2024

Заедно с някои нови функции за Android, Google ще включи и end-to-end криптиране (E2EE) в своето Messages приложение. Още от миналия ноември бета тестери работят по тази нова функция, след като тогава Google за първи път обяви своите планове за end-to-end комуникация в чат платформата си. На този етап криптирането ще е достъпно само в индивидуални разговори, но не и в групови такива.

Използването на E2EE в Messages може да стане възможно до седмица, след пускането на новата актуализация на Android. За целта и двамата участници в разговора, ще трябва да имат активирани RCS функции. Може да се разбере дали дадено съобщение е криптирано по това, дали се появява „lock“ иконка на бутона за изпращане. С тази нова функция, определено би било по-трудно да се преглежда комуникацията между хората и това е стъпка напред в казуса с поверителността, при това от компания като Google, която не се слави с добро реноме в това отношение.

Както знаем, много се спекулира за поверителността на различните платформи и за това, коя е най-сигурна. Google отдавна се бори с наваксване на конкуренцията от чат приложения, като до този момент определено не е на равнището на масова популярност както WhatsApp, Messenger, Viber и др. Компанията е пробва различни решения за чат и комуникация, но нито едно не е достигнало до мейнстрийм аудиторията. Може да се каже, че E2EE функцията в Messages е нов опит на Google да изгради стабилно решение, на което повече хора да се доверят.

Ето че по-рано през годината, американските T-Mobile подсилиха силно Messages, обявявайки, че приложението ще бъда стандартното за всички бъдещи Android телефони, които T-Mobile продава.

Повече информация за другите нови функции на Android, като система за предупреждение за земетресения, нови емоджита, Android Auto и др., можете да намерите в официалния блог на компанията.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author